Tizedik alkalommal

2022.04.12. 10:00

Borkóstoló és birtokszemle volt a zalatárnoki Szent György-hegyen

Tizedik alkalommal szervezték meg a Szent György-hegyi pincejárást, amely ez évtől az ötletgazda tiszteletére a Becze Andrea-emléktúra nevet viseli.

Gyuricza Ferenc

Gombkötő László Szent György-hegyi birtokán fia, Balázs (középen) kínálja borral Gulyás Veronikát és Soós Zsoltot

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A szombati rendezvényen a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére is közel nyolcvanan vettek részt. A program a hagyományoknak megfelelően növényvédelmi elő­adással kezdődött, melynek az eredeti tervektől eltérően az IKSZT adott helyet. Itt Tüh Annamária többek közt arról beszélt, hogy Zalatárnok térségében is megjelent az aranyszínű sárgaság fitoplazma fertőzést terjesztő amerikai szőlőkabóca. Az eső miatt szintén az IKSZT-be tették át a szőlővessző szentelését – a ceremóniát Nagy Tamás novai plébános végezte –, maga a túra csak ezeket az eseményeket követően indult el. 

 

– Ez a program édesanyám ötletére 12 éve valósult meg első ízben – mondta Gulyás Veronika. – Ő volt a kezdeményezője, s egyben a szervezője is a pincejárásnak. Évről évre egyre több érdeklődőt vonzott a szőlőhegyi túra, ám az utóbbi két évben sajnos ki kellett hagyni a koronavírus-járvány miatt. Ezért is örülünk annak, hogy idén újra megrendezhettük, az pedig különösen jó érzéssel tölt el bennünket, hogy a programot róla nevezték el. 

 

– Hat helyszínen állunk meg, hogy borokat kóstoljunk, a gazdák beszéljenek a birtokaikról, valamint arról, hogy ők hogyan képzelik el és valósítják meg ezen a területen a gazdálkodást – mondta Soós Zsolt polgármester, hozzátéve, hogy ezen a területen már a török időkben is foglalkoztak szőlőtermesztéssel a helyiek. 

 

A X. Szent György-hegyi pincejárás egyik célállomása Gombkötő László egyik birtoka volt. A gazdának ezen a helyszínen 320 tőkéből álló, lugasos művelésű szőlőültetvénye, valamint több mint húsz almafát, illetve barackot és cseresznyét is tartalmazó gyümölcsöse van. Mint mondotta, igazi szabadidőpark ez a terület, hiszen az összes sza­badidejét a Szent György-­hegyen tölti. 

 

– A szőlő főleg zöld veltelini és cserszegi fűszeres, de van benne minimális kékfrankos és egy kevés otelló is – folytatta. – Utóbbi mostani pótlás, azok helyére ültettem, amelyeket a fitoplazma miatt ki kellett vágnom. Bár a szőlővessző állapotából egyelőre még igen nehéz következtetni az idei termésre, eddig jónak ígérkezik, legalábbis a vegetáció szépen elindult, s az elmúlt napok hidegebbre fordult időjárása sem ártott neki. Szerencsére a gyümölcsösben is ugyanezt tapasztalhattuk – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában