Renoválás

2022.04.04. 11:00

A nedvesség ellen szigetelték a templomot Bázakerettyén

A Magyar templomfelújítási program keretében a kerettyei településrészen található Szűz Mária Szent Neve-templom is megújult. A renoválás után néhány napja áldották meg.

Gyuricza Ferenc

Marton István esperes (balra) megáldja a felújított templomot. Mellette Aigner Géza plébános Fotó: Haris Buda

Ünnepi szentmise keretében Marton István kerületi esperes végezte a szertartást, köszöntőt Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője, valamint Csatlós Csilla, a község polgármestere mondott.

 

A 15 millió forintos támogatásból elvégzett munkálatokról Aigner Géza plébános kiemelte: az 1824-ben eredetileg temetőkápolnának épült templomnál a nedvesség elleni utólagos falszigetelés volt a legfőbb feladat, ezt a falak elfűrészelését követően tudták megoldani. A renoválás a templom külső homlokzatának festését, a templombelsőben a vakolatrészek javítását foglalta még magában.

 

A kerettyei temetőkápolna jelentősége a zalai kőolaj-kitermelés megkezdését követően nőtt meg. Mindszenty József volt az, aki szorgalmazta egy bányalelkészség megalapítását, s ezzel együtt lelkipásztori állomáshely létrejöttét a településen, majd 1941-ben ő maga mutatta be az ünnepi szentmisét annak megalakulásakor.

 

Mivel a szénhidrogén-kitermelést végző vállalat, a Maort számára fontos volt egyre nagyobb létszámú dolgozóinak lelkipásztori ellátása, nemcsak a lelkészség tárgyi eszközeinek biztosításához és a II. világháború után a templom bővítésének költségeihez járult hozzá, de az újonnan kinevezett lelkipásztor fizetéséhez is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában