Borbarangolás

2022.03.06. 12:01

Ízletes zalai borokat népszerűsítettek Becsehelyen

Különféle borvidékek változatos nedűit kóstolhatták meg nótaszó kíséretében szombaton a Borbarangolás Dél-Zalában című program résztvevői Becsehely faluházában.

Benedek Bálint

Jó hangulat és finom borok is várták a résztvevőket, balról: Németh Géza, Cseresnyés Péter, Németh József és Somogyi András koccintottak Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Az esemény népszerűségét mutatja, hogy a vendéglátók mellett Tormafölde, Csörnyeföld, Letenye, Tótszentmárton, Homokkomárom bortermelői is képviseltették magukat. S érdeklődőből is akadt bőven, akik megannyi fehér, vörös és rozé borokból kóstolhattak kedvükre. A színpadon közben Suki András és cigányzenekara játszott, majd hozzájuk csatlakozott Tarnai Kiss László énekművész, aki ismert nótákat kínált a finom nedűk mellé.

- A térség legjobb borainak seregszemléjén a gazdák megismerhetik a környező vidékeket és találkozhatnak egymással - mondta köszöntő beszédében Németh Géza polgármester, ötletgazda. - Itt vagyunk bortermelők egymástól néhány kilométerre, az ilyen találkozásokkor csodálkozunk rá arra, hogy milyen kivételes kinccsel rendelkezik ez a térség. A járvány enyhülésével a pincék közötti kapcsolatokat felfrissíthetjük, nagyszerű lehetőség nyílik a tapasztalatcserére és akár az információgyűjtésre is. Az érdeklődők a nedűk mellé kóstolhattak a tájegységre jellemző marhapörköltet dödöllével és a hagyományos krumpliprósza ugyancsak remek borkorcsolyaként szolgált.

 

 

Cseresnyés Péter államtitkár ugyancsak szólt az egybegyűltekhez. Kiemelte: Murafölde gasztronómiájával találkozni minden látogatóknak ünnepet és boldogságot jelent.

- A zalai bor, amit sokáig nem ismertek a jó nedűk sorában, az mára megváltozott, hiszen kiemelkedő tételekkel lehet találkozni - folyatta. - A kitűnő italok mögött olyan szőlőtermelők állnak, akik a tradíciókat megőrizve ugyan, de fejlesztették tudásukat. Talán bízhatunk abban, hogy a megszerzett információkat, technológia ismereteket továbbadják a következő generációnak, így biztosítva a zalai borok jó hírét.

 

 

Az elhangzott gondolatokkal Somogyi András, a Letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesületének elnöke is egyetértett. Ezúttal 13 különféle borral mutatkoztak be, melyek jó része a tavalyi terméséből készült. A kóstolások alapján a látogatók az olaszrizlinget és az Irsai Olivért részesítették előnyben.

Nagykanizsa Miklósfa városrészéből érkezett Németh József borosgazda, aki az egyik pincénél igazi különlegességre lelt, méghozzá a Bakonyi Károly által nemesített Rozália fehérborra. Szerinte épp az ilyen felfedezések teszik nagyszerűvé a rendezvényt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában