Czirók Dénes aláírhatta a "tekercset"

2022.03.26. 12:00

Hetvenéves jubileumot ünnepel a zalaegerszegi városi bélyeggyűjtő kör

Jubileumot ünnepel a magyar filatélia és évfordulót ülhetnek meg a zalaegerszegi bélyeggyűjtők is.

Arany Gábor

Forrás: Zalai Hírlap

A Magyar Bélyeggyűjtő Egyesületek Országos Szövetsége 1922-ben kezdte meg működését, erre emlékezve a jogutód  Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége 250 oldalas könyvet ad ki, melyben három oldal Zalaegerszeg legrégebbi civil szervezetéről, a 70 éve működő városi bélyeggyűjtő körről szól.

 

– Nagyon megszenvedtük a járványt mi is – bocsátotta előre Czirók Dénes, aki az egerszegi városi  bélyeggyűjtő kört két évtizede irányítja. – Egy évig nem találkozhattunk, miközben addig heti két klubfoglalkozást tartottunk a Keresztury VMK-ban. Cserenapjaink, előadásaink, árveréseink, rendezvényeink a kör 35 tagja mellett a régióból és még a határon túlról is számos érdeklődőt vonzanak. Az emberek vágynak arra, hogy beszélgessenek a hobbijukról, megmutassák gyűjteményeiket  egymásnak – magyarázta.

Czirók Dénes az aláírást tanúsító oklevéllel
Forrás: Arany Gábor / Zalai Hírlap

 

A magyar országos szövetség centenáriumának megünneplésére négynapos világkiállítás kezdődik e héten csütörtöktől Budapesten a Groupama Aréna többszintes rendezvényközpontjában, ahová több ezer látogatót várnak.

 

A  magyar bélyeggyűjtők utoljára 1971-ben tartottak világkiállítást Budapesten mutatott rá Czirók Dénes, aki a szervezőbizottság elnökhelyettese. A kiállítótér berendezése ma elkezdődik önkéntesek bevonásával, és közöttük zalaegerszegi bélyegbarátok is segédkezni fognak, árulta el.

 

A budapesti seregszemlén a nemzetközi filatélia társaság 86 országából 45 képviselteti magát, az anyagokat a “filatéliai diplomaták”, meghatalmazottak, a commissionerek hozzák. A bemutatásra szánt válogatásokat 1400 kiállítási kereten tekinthetik meg a nézők, és az egy négyzetméternél nagyobb keretekre 16-16 darab A4-es méretű bélyeggyűjtő lap kerülhet fel.

Forrás: Zalai Hírlap

 

A körelnök szólt arról is, hogy a világkiállítás verseny is, amelyen a több keretből álló tematikus kollekciókat 40 fős nemzetközi, szakértő zsűri minősíti, pontozza és ez alapján ítéli oda a bronz, ezüst, illetve a nagy arany díjakat,  valamint értékes ajándékokkal is elismerik a legjobbakat. A kiállítás helyszínére tekintettel éremként herendi porcelán képzőművészeti alkotásokat nyújtanak át a díjazottaknak a Várkert Bazárban vasárnap rendezendő záró eseményen.

Forrás: Zalai Hírlap

 

Czirók Dénes beszámolójából kitűnt, hogy a Filatélia Nemzetközi Szövetsége (FIP) évente több világkiállítás megrendezését engedélyezi nagyon komoly szakmai kritériumok előírása mellett. A budapesti mellett idén még május végén Luganóba várják a bélyeggyűjtőket, a londonit pedig február második felében tartották meg. Ez utóbbin részt vett a zalaegerszegi elnök is, aki ez alkalommal a bélyeggyűjtői körökben legmagasabbnak számító elismerésben részesült: aláírhatta a „tekercset” a Roll of Distinguished Philatelists-t.  Ezt a lehetőséget a keleti tömbből eddig egyetlenként Gazda István kapta meg 1993-ban. Ez a különlegesség a kiemelt filatelisták névjegyzéke, ami egy négyzetméter nagyságú pergamentekercset jelent, és 1921 májusában az angliai filatélia társaság hozta létre Harrogate-ben, és elsőként V. György király írta alá. Ezt követően minden évben a Nagy-Britanniai Filatéliai Kongresszuson ejtik meg a ceremóniát, néhány aláírással gyarapítva a névsort, ezzel ismerve el a legjelesebb filatelisták munkásságát. Ez idén a londoni világkiállítással összekapcsolva történt meg. Ez életműdíj, amit  eddig  40 ország 356 filatelistája ért el és a még élő 93 tagból 55 vett részt a londoni ceremónián.

Forrás: Zalai Hírlap

 

Az elismerésre a tekercset már aláírtak egyike tehet javaslatot. Czirók Dénest az amerikai James Peter Gough ajánlotta, kiemelve egyebek mellett a jelölt több évtizedes filatéliai tevékenységét, kutatói munkáját, a nevéhez fűződő kiállítások, rendezvények sokaságát és az által jegyzett több száz cikket, valamint 13 szakkönyvet. A  döntést a nyolc tagú Választási Tanács hozta meg, akik közül négynek az Egyesült Királyságban kell tartózkodnia. A titkár a névjegyzék őrzője, az igazgatóság pedig évente ülésezik, hogy mérlegelje a jelöléseket. Az egerszegi körelnököt a tekercs aláírói közé 2021-ben választották, de a világjárvány miatt a processzus egy év halasztást szenvedett. Az elismerés azt is jelenti, hogy Czirók Dénes filatelista tevékenysége során jogosult neve után használni az RDP rövidítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában