A vörösborok szerepeltek jobban

2022.03.16. 07:00

Borminősítőt tartottak Nován

Az arányokat tekintve a vörösborok szerepeltek jobban a göcseji község minősítőjén, a benevezett hét minta közel fele kapott aranyérmet, illetve közülük került ki a legmagasabb pontszámmal jutalmazott bor is. A fehérek esetében több volt a borkezelési hiba.

Gyuricza Ferenc

Munkában a novai zsűri, balról Kondákor József, Sabján Kitti, Nagy Tamás és Németh József

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Röviden így értékelte a tapasztalatokat Kondákor József, a négyfős bíráló bizottság vezetője. A Da Bibere Zalai Borlovagrendet képviselő szakember mellett Sabján Kitti szőlész-borász, Nagy Tamás plébános és a település polgármestere, Németh József alkotott még véleményt a kóstolt italokról. 

 

– A gazdák jelentős része vegyes fehérborral nevezett, ez nyilván a birtokszerkezetek miatt alakult így – mondta Kondákor József. – A termőhely körülményei miatt találkoztunk éretlen szőlőből készült borral, ahol a savak éretlensége is kiütközött, de voltak egyéb hiányosságok is, például a nem megfelelő tárolóedények használata. A vörösborok nagy többsége viszont kimondottan jól sikerült, itt még egy nagy­arany minősítést is kiosztottunk. 

 

A novai versenyre ezúttal 22 mintát neveztek a gazdák. A 15 fehérborból öt kapott arany, hat ezüst és négy bronz minősítést. A hét vörösborból hármat jutalmaztak arany, egyet ezüst, míg szintén hármat bronz minősítéssel. A falu bora címet Szalai Zsolt legmagasabb pontszámot elért, a mezőnyből magasan kiemelkedő blauburgere, illetve Horváth János vegyes fehérbora nyerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában