2 milliárd forint értékű rekonstrukció

2022.03.20. 20:00

„Az országnak kell Zalaegerszeget követni” - Véget ért a Göcseji Múzeum felújítása

Az elmúlt sikeres évtizedet látva bízunk benne, hogy az ország és Zalaegerszeg ugyanígy fejlődhet tovább, és e tekintetben az országnak kell Zalaegerszeget követni. E szavakkal méltatta a zalai megyeszékhelyen megvalósult fejlesztéseket, beruházásokat Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, akinek jelenlétében vasárnap délután készre jelentették a Göcseji Múzeum épületének felújítását.

Arany Gábor

Képünkön – amely a Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotásait bemutató kiállítóteremben készült – Gulyás Gergely (jobbról) Vigh László és Balaicz Zoltán társaságában dr. Kostyál László igazgató kalauzolása mellett tekintette meg a múzeumot. A háttérben dr. Gyimesi Endre, dr. Sifter Rózsa és dr. Pál Attila

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A beruházást a Településfejlesztési operatív, illetve a Modern városok programból finanszírozva közel kétmilliárd forintból végezték el. A rekonstrukció részeként megújultak a kiállítóterek is. 

 

A beruházás elkészültét a kivitelező ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója, Dormán József jelentette be vasárnap. Az eseményen Balaicz Zoltán polgármester az 1890-ben takarékpénztár és lakások számára emelt épület múltját taglalva elmondta, hogy múzeumként 1972 óta szolgálja a megyét, illetve a várost, amely 2013 óta fenntartója az intézménynek. Az elmúlt fél évszázadban két nagyobb beavatkozás történt: 1996-ban tetőtérbeépítés, 2000-ben modernizálás. Az épület azonban további beavatkozást igényelt, a 2019-ben kezdődött munkálatok részeként teljes homlokzatfelújítás zajlott, kicserélték a nyílászárókat, szigeteltek, a gépészetet megújították, kijavították a tetőt, felújították a kiállítási helyiségeket, megteremtve új tárlatok létrehozásának lehetőségét. 

 

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos beszédében legendásnak nevezte azt az összefogást, amely a város, a megye és az ország vezetését jellemzi, ha Zalaegerszegről van szó, s melynek eredményeként beruházások, fejlesztések sora valósult meg az elmúlt években. 

 

Zalaegerszeg képviselete a döntéshozatalban a legerősebbek közé tartozik a megyei jogú városok között. Ezt a megállapítást Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tette beszéde kezdetén. Ez a múzeum egy országrész múltját őrzi, és sok nemzedék kutatóinak áldozatos munkáját is tükrözi, emelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában