Frissen Zalából

2022.02.04. 07:00

Teljessé vált a nemesnépi önkormányzat eszközparkja

Az elmúlt évi beszerzéseknek köszönhetően gyakorlatilag teljessé vált a határ menti településen az az eszközpark, amely az önkormányzati területek gondozásához vagy karbantartásához szükséges.

Gyuricza Ferenc

Nagy István polgármester (balról), Laczóné Gondár Andrea alpolgármester, Nagy Zoltán gépkezelő, Németh Gabriella önkormányzati képviselő és Vigh László országgyűlési képviselő az új eszközökkel

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A hatmillió forintból vásárolt gépeket és eszközöket – összesen 13 darabot – tegnap mutatták be a községben. Nagy István polgármester elmondta, többségükre a Magyar falu programban elnyert támogatás biztosította a fedezetet. Az eszközbeszerzés egy korábbi program folytatása, hiszen a gépek egy része a szintén pályázati támogatással megvásárolt traktorjukhoz csatlakoztatható. 


A nemesnépi önkormányzat emellett önerőből is vásárolt gépeket, így saját bevételei terhére 1,3 millió forintot költött el. 


Nagy István be is mutatta az eszközöket, a közterületek karbantartásához fűnyíró traktort, gyűjtőkosaras fűnyírót, kézi bozótvágót, padkakaszát, mulcsozót szereztek be, de vettek traktorhoz illeszthető árokásót, rönkhasítót, billenős pótkocsit és ágdarálót is. A gépek egy részét akár bérbe is tudják adni – ebből bevétele keletkezhet az önkormányzatnak –, de egy részük térítésmentesen is a lakosság szolgálatába állítható. Tervezik például, hogy a rönkhasító segítségével a következő télen már kályhakész állapotban szállítják ki a szociális tűzifát a kedvezményezetteknek, az ágdarálóval pedig a köztéri tüzelés betiltásával keletkező problémát tudnák orvosolni. 


Vigh László, a térség or­szág­gyűlési képviselője, miniszteri biztos arról beszélt, hogy jelenleg munkaerőhiány tapasztalható az országban, ezért az önkormányzatoknak azzal a teherrel kell megküzdeniük, hogy kevesebb dolgozót tudnak a közterületek gondozásához hozzárendelni. A kormány ezt a munkát a technikai feltételek biztosításával igyekszik segíteni, a Magyar falu program ezért is kínálja az ötezer lélekszám alatti települések számára többek között az önkormányzati zöldterületek gondozásához az eszközbeszerzés lehetőségét. 


A Magyar falu programot minimum tíz évig fenn kívánják tartani, s ez évben minden korábbinál nagyobb összeget, 270 milliárd forintot fordítanak a pályázatok támogatására, mondta a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában