Frissen Zalából

2022.02.06. 06:50

Százötven éve szolgálja a kiskanizsaiakat Sarlós Boldogasszony-templom

A jelenlegi templom helyén temetőkápolna állt, amelyet 1716-ban a helyi közösség emeltetett, a méhében Jézussal rokonánál, a szintén gyermeket (Keresztelő Jánost) váró Erzsébetnél látogatást tevő Szűz Mária – azaz Sarlós Boldogasszony – tiszteletére.

Horváth-Balogh Attila

A kápolnában csak az újhold utáni vasárnapokon volt istentisztelet. Amikor a népességszám megemelkedett, minden vasár- és ünnepnapra elrendelte a püspök a misét. A kápolna csakhamar kicsinek bizonyult, ezért új templom építéséről határoztak. 


A temetőkápolnát szentélynek megtartva, 1872-ben megépült a Sarlós Boldogasszony-templom, az 1870–80-as évek sokat foglalkoztatott helyi építőmesterét, Hencz Antalt bízták meg a feladattal. A nagy- és kiskanizsai tagokból álló bizottmány 1872-ben a városháza és a kiskanizsai templom javára 125 ezer forint kölcsön felvételét határozta el. 1872 októberében a Zala-Somogyi Közlöny tudósítója már arról számolt be, hogy az építkezés jó ütemben halad.

Az épületet 1874. július 5-én szentelték fel. A templomnak három harangja van. Mindhárom a toronyban található és Slezák László harang­öntő mester öntötte Budapesten. Súlyuk: 4500-5000, 350-400 és 80-100 kilogramm. Az egyhajós templom üvegablakainak egy része 1914-ben készült, Palka József üvegművész alkotásai. A nyugatra néző ablakok Szent Fábiánt, Szent Józsefet és Szent Sebestyént ábrázolják, a bejárat fölötti félkör alakú ablakon Szent Paszkál látható. Freskói 1962-ben készültek. Az Isten háza és a plébánia 1941-től az államosításig, 1950-ig a ferencesek kezelésében volt.

 

A templom az utóbbi években csodásan megújult, a folyamatot dr. Páhy János plébános kezdte el, s a jelenlegi plébános, Nagy Vendel folytatta, folytatja. A kiskanizsaiaknak oly fontos, idén 150 éves, gyönyörű templomot olvasóink is megcsodálhatják fotóriporterünk, Szakony Attila képein. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában