Megnyitó

2022.02.24. 18:37

Jövőre talán újra a régi lehet Nagykanizsán az Országos Farsangi Fánkfesztivál

Csütörtökön éppen úgy, mint anno első alkalommal, a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban került sor a XIV. Országos Farsangi Fánkfesztivál ünnepélyes megnyitójára.

Horváth-Balogh Attila

Siposné Gerencsér Henriett, az egyik résztvevő a zsűri tagjaival, Pálfi Zsuzsannával és Varga Tündével Fotó: Szakony

Fotó: Szakony Attila

A művelődési ház előtt Vágó János adta meg kerekeken guruló zongorájával a rendezvény alaphangulatát, majd Gyuri bíró, Cser György kidobolta a 3 napon át tartó fesztivált, melyre a járványveszély miatt idén csak szűkebb körben kerül sor. 

A megjelenteket Kámánné Szép Terézia, a ház vezetője, Balogh László polgármester és Gábris Jácint, az önkormányzat oktatási, kulturális, ifjúsági és sport bizottságának elnöke köszöntötte. Az eseményen - melynek fővédnöke Cseresnyés Péter államtitkár volt - a szervezők szomorú kötelességüknek is eleget tettek, amikor megemlékeztek a fánksütő versenyek örökös zsűrielnökéről, a közelmúltban elhunyt Rákhely Árpád szakoktatóról, a nagykanizsai vendéglátás egyik nagy öregjéről. Emlékére idén először receptversenyt is hirdettek, amire - mint azt Pálfi Zsuzsanna cukrászmestertől és Varga Tünde mesterszakácstól, a zsűri két tagjától megtudtuk - 23 recept érkezett, köztük több különlegesség is. A receptúrák annyira jók voltak, hogy mindenki kapott elismerést. Az eseményen mutatták be a Fánknosztalgia - Az Országos Farsangi Fánkfesztivál című kiadványt is, melynek első oldalain Gyanó Szilvia néprajzkutató-muzeológus a farsangi népszokásokról és a fesztivál történetéről ad áttekintést, utóbbit az eseményeken készült fényképekkel segít felidézni a füzetecske. A rendezvény három napja alatt a város több vendéglátóhelyén lehet fánkot vásárolni, a bevétellel a Kanizsai Dorottya Kórház Covid-osztályának munkáját segítik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában