Árulkodó időjárás

2022.01.22. 19:52

Vince-napi pincebejárást tartottak Lenti-hegyen

Szombaton Lenti-hegyen tartotta meg a hagyományos Vince-napi pincebejárást és az ilyenkor szokásos ünnepséget a Lenti Kertbarátkör Egyesület tagsága.

Korosa Titanilla

Ipacs Bence áldotta meg a szőlőt

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Ha Vince-napon nincs fagy, süt a nap és olvadni kezd, jó évre számíthatnak a gazdák. Ez alkalommal viszont egyik kitétel sem teljesült, de ettől függetlenül is jó szőlőtermést remélnek a gazdák, hiszen mélynyugalmi állapotban van a növény, viszont a hőingadozás - az éjszakai fagyok, majd a magasabb nappali hőmérséklet - nem tesz neki jót és csapadékra is szükség lenne - hangzott el a rendezvényen.

Röszler Attila, az egyesület elnöke a programról elmondta, hogy a járványhelyzet miatt idén is bizonytalan volt, hogy egyáltalán megszervezik-e, de a tagság fele jelezte a részvétét, így összegyűltek Lentihegyen és több gazdához is ellátogattak, megkóstolták és értékelték a borokat. 

A Vince-napi ceremóniára a Kovács Borháznál került sor. Itt az egyesületi elnök emlékezett meg a naphoz kapcsolódó hagyományokról, majd a házigazda Kovács Tamás köszöntötte a gazdákat és osztott meg velük néhány tapasztalatot, tanácsot a metszéssel kapcsolatban. Ezután megmetszette, majd Ipacs Bence plébános megáldotta a szőlőt a jó, bőséges termés reményében. 

A pincebejáráson megkóstolt borokat Röszler Attila értékelte, elmondta, hogy jó közepesnek ítélték a tavalyi évjáratot, érett tartalmas borokat kóstoltak, melyek minősége a következő időszakban még növekszik, hiszen a borkősavak télen csökkennek, kialakulnak a zamatok és a tervezett márciusi borversenyre már remek borokkal jelentkezhetnek a gazdák. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában