Frissen Zalából

2022.01.10. 08:00

Települési oltási akciónapokat tartanak a háziorvosok részvételével

A koronavírus-­járvány elleni védekezés újabb lépéseként már települési oltási akciónapokat is tartanak a háziorvosok részvételével. Ezek során előzetes regisztráció nélkül kérhetjük háziorvosunknál a vakcinát.

Gyuricza Ferenc

Király Krisztina a harmadik oltását kapta meg szombaton dr. Venczel Istvántól

Fotó: Gyuricza Ferenc

A csesztregi egészségházban szombaton délelőtt tizenketten éltek ezzel a lehetőséggel. Dr. Venczel István háziorvos szerint ez nem jelentős szám, de ennek több oka is van. Egyrészt jól állnak az átoltottsággal, másrészt szerinte főleg azok jöttek el az oltási akciónapra, akiknek az életstílusa, munkarendje nem tette lehetővé, hogy más időpontban jelentkezzenek. 

 

– Az oltandó lakosságnak több mint 85 százaléka megkapta a két oltást, s 75 százalékuk már a harmadiknál tart – ismertette az adatokat dr. Venczel István. – Nagy részüket helyben, ebben a rendelőben oltottuk. Arra nagyon vigyáztunk, hogy az oltási időszak ne keveredjen a rendelési idővel, ezért eddig péntek délutánonként, ugyanígy munkaidőn kívül oltottam. Aki kért vakcinát, azt elő­jegyeztük a következő péntekre, s ahogy alakult a számuk, úgy igényeltük meg az oltóanyagot. Volt olyan nap, amikor harminc, s volt, hogy ötven főt sikerült beoltani. Ekkora tömeget járványveszély idején nem lett volna szabad az amúgy is tömött váróterembe bevinni. Sajnos veszítettünk el covidos beteget, s olyan is volt, aki hosszú intenzív ápolásra szorult, ám akit beoltottunk, mindenki elkerülte az intenzív osztályt. Az oltással ez a cél: ne legyen a fertőzésnek súlyos következménye, zajlódjon le úgy, mint egy influenza. 

 

A háziorvos azt is mondja: helyes döntés a háziorvosokra bízni a koronavírus elleni vakcinák beadását, hiszen ők azok, akik a legjobban ismerik a betegeiket, gondolkodásmódjukat. Ők nem egy kitöltött kérdőív áttekintésével kapnak információt a páciens esetleges immunreakcióiról, de azzal is tisztában vannak, hogyan lehet meggyőzni a bizonytalanokat arról, hogy felvegyék az oltást. Azt pedig, hogy kinek milyen vakcinát érdemes adni, a szakma szabályai alapján és az egészségi állapot ismeretében javasolják. Dr. Venczel Istvánnak meggyőződése, hogy ismétlő, emlékeztető oltásként az mRNS típusú vakcinák a leghatásosabbak, a vektorvakcina ugyanis olyan immunreakciót válthat ki, mely már veszélyes, csökkentheti az oltás hatását. 

 

A településen beoltottak közül mindenki elkerülte az intenzív osztályt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában