Frissen Zalából

2022.01.15. 15:00

Mostarban tanul, és már Floridába vágyik a pusztamagyaródi Bakó Lajos

Nevelőanyja kezei közül kikerülve Bakó Lajos most egy nemzetközi oktatási programban vesz részt a bosznia-hercegovinai Mostarban. És még ennél is messzebbre vágyik.

Horváth-Balogh Attila

Bakó Lajos Mostar emblematikus hídjánál

Forrás: Zalai Hírlap

Ha sikerül, példát állíthat sorstársai elé, hiszen elmondhatja: lentről indult, de szorgalmával és kitartásával hihetetlen magasságokba jutott. 

– Lajos egy hónapos korától élt intézetben, és kétéves volt, amikor hozzám került, a születésnapja után egy nappal hoztam haza – idézte fel Bakó Györgyné nevelőszülő. – Általános iskolába itt járt, majd Pécsre került, a Gandhi-gimnáziumba, ahol négy évet töltött. Ott figyeltek fel rá, és az osztályfőnöke, Major Ágnes ajánlotta neki a United World Colleges (UWC) ösztöndíjat, amely 4 kontinensen 19 iskolával van jelen, és azon munkálkodik, hogy társadalmi és pénzügyi háttértől függetlenül minden arra méltó diáknak lehetőséget biztosítson tanulmányok folytatására a legmagasabb színvonalon. A növendékek 70 százaléka teljes vagy részleges hozzájárulást kap tanulmányai idejére, mely a második év végén nemzetközi érettségivel zárul. Az oktatás angol nyelven folyik, és borzasztó nehéz bekerülni. 

De erről beszéljen már Bakó Lajos – aki eredetileg Pávé Lajos, de a nevelőanyja iránti tisztelet jeleként az ő asszonynevét használja. (Az asszony a saját három gyermeke mellett még hármat nevelt fel, akik közül Lajos volt az első, és nem titkolja, hogy rá is a legbüszkébb.) 

– Kilencedikes voltam a Gandhiban, amikor először hallottam a UWC-ösztöndíjról – mesélte a roma fiatalember, akihez a gimnáziumban a média világa állt a legközelebb. Dolgozott Pápai Jocival, Caramellel, műsort vezetett és konferált 2000 ember előtt. – A program révén multikulturális környezetbe kerültem, hisz az iskolákba a Föld minden pontjáról érkeznek diákok. Egy csomó új lehetőség nyílik meg, és anyanyelvi szinten sajátíthatom el az angolt, ugyanis minden kommunikáció ezen zajlik. A reggeltől estig tartó felvételi sokrétű és megterhelő volt, a lexikális tudáspróbákon túl szituációs játékokon és elbeszélgetésen próbálták megismerni a jelentkezők képességeit és személyiségét. Készültem, testileg is treníroztam magam. Nagyon fontos volt, hogy felvegyenek, minden porcikámmal akartam ezt. 

Lajos számára a felvételinek azért is volt nagy a tétje, mert arra törekszik, hogy saját egzisztenciája legyen, szeretne mindenkitől független lenni. Nagy álma pedig, hogy két év múlva, a nemzetközi érettségi vizsga után a floridai egyetemen tanulhasson tovább. 

De visszatérve mostani tanulmányaihoz: az iskola, ahol ebben az „elit” képzésben részesül, Bosznia-Hercegovinában, Mostarban található. 

– Amikor több száz jelentkező közül engem és másik négy felvételiző társamat kiválasztották, ismertették velünk a lehetőségeket, hogy a UWC melyik iskoláiban tanulhatunk – magyarázta Bakó Lajos. – Én a tanulmányaim költségeit teljes egészében finanszírozó ösztöndíjat nyertem el, ami azzal jár, hogy nem volt annyi választási lehetőségem, mint azoknak, akik maguk is fizetnek. Elsőnek olaszországi iskolát jelöltem meg, de Mostarban kaptam lehetőséget, amiért utólag is nagyon hálás vagyok. Egyébként ez a „legolcsóbb”, itt 9-10 millió forintba kerül a képzés, ami jó belépő a világ legjobb egyetemeire. Nagyon szeretek ott tanulni, a város gyönyörű, az emberek pedig nyitottak, segítőkészek és pozitívak. Pedig nem jobb az anyagi helyzetük… 

Lajos Amerikában film és média szakon szeretné folytatni tanulmányait; az University of Florida a kontinens legjobb egyetemei közé tartozik. 

– Hogy kik a példaképeim? – kérdezett vissza. – Senki, nincsenek példaképeim. Csak terveim vannak. És valóra is váltom őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában