Városi parkokban is gyakran lehet látni

2022.01.04. 18:00

Idén a zöld küllő viseli az Év Madara címet

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979-ben indította el Az év madara akciót, melynek internetes voksolásán legutóbb a zöld küllő lett a győztes, így 2022-ben ez a faj viseli a büszke címet.

Varga Andor

A fiatal zöld küllő Fotó:MME

Fotó: Orban Zoltan

A civil szervezet közleménye emlékeztet: a tavaly nyáron lebonyolított voksoláson a zöld küllő riválisai a kékbegy és a vörös gém voltak. A 30–36 centiméter hoszszú madár szárnyfesztávja a fél métert is elérheti. A faj fő elterjedési területe Európa lomboserdő-övezete, de kimondottan jól érzi magát a településeken, az idős faállományú parkokkal tarkított nagyvárosokban is. A harkályok klasszikus rovarlárva- tápláléka mellett a zöld küllő esetében jelentős a hangyafogyasztás, amelyeket a talajon, illetve a testhosszt meghaladó mértékben kiölthető nyelvével mélyen a járatokba hatolva szedeget össze. A maga ácsolta odúban költ, évente egy, általában 5-7 tojásból álló fészekaljat nevel. Állandó és védett madarunk, természetvédelmi értéke 50 ezer forint. Országos állománya 8-12 ezer párra tehető, és enyhén emelkedik.

 

Öreg tojó Fotó: MME
Forrás: Orban Zoltan

 Mivel a lakott területeken is jól érzi magát, és gyakori is ezeken, ráadásul állandó madár, a madárbarátok egész évben vendégül láthatják a zöld küllőket az MME honlapján kidolgozott "harkálykerti" megoldásokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában