Frissen Zalából

2022.01.03. 13:00

Borszentelésre gyűltek össze a gazdák Pákán

János napján hagyományos borszentelésre gyűltek össze a helyi szőlősgazdák a közösségi házban.

Korosa Titanilla

Németh Csaba plébános szentelte meg a nedűket. Ezúttal húsz gazda hozta el a borát

Forrás: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A János-napi borszentelés és borivás rituáléját már a 15. században lejegyezték magyar misekönyvekben. A bort, vagyis „Szent János szerelmét” december 27-én áldják meg. A borszentelés hagyománya ma is él, ezen a napon a szőlősgazdák egy kis üveg bort visznek a templomba, a főoltár jobb oldalán álló asztalkára teszik, majd a megszentelt borból a pincében minden hordóba öntenek egy keveset, hogy ne romoljon meg a hegy leve. 


Lukács Tibor, Páka polgármestere elmondta: ez alkalommal húsz gazda vitte el a borát a szentelésre, mindannyian a pákai hegyháton gazdálkodnak. Hozzátette: korábban nagyobb létszámmal is képviseltették magukat a borszentelésen a szőlősgazdák, a járvány miatt azonban óvatosabbak az emberek, de akik részt vettek a programon, azok jól érezték magukat. 


A borokat Németh Csaba plébános szentelte meg, majd a kóstolás sem maradt el, közben pedig értékelték az évjáratot. 


– A fehérborok jórészt készen vannak, letisztultak a nedűk, jó a cukorfok, a vörösek frissek, alakulnak még, de ilyen jó minőségű borokat nem kóstoltunk az utóbbi években. Nagyon jó az idei évjárat, nem találtunk hibát, esetleg annyit, hogy kevesebb idén a mennyiség – magyarázta Lukács Tibor. – A miénknél azonban pontosabb véleményt alkot majd a zsűri az áprilisra tervezett bormustrán, bízom benne, hogy meg tudjuk tartani a programot, mert az utóbbi két évben elmaradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában