Autizmus

2022.01.14. 17:00

Az ország 14 pontján működik AOSZ Info-Pont-iroda, köztük Nagykanizsán is

Magyarországon ma már több mint százezer olyan család él, melynek egy, néha több tagja is érintett autizmus spektrumzavar tüneteivel.

ZH

Az érintettek és családjaik gyakran egyedül kóborolnak a rendszerekben, miközben léteznek összefogott és elérhető támogatások. Az Autisták Országos Szövetsége irodahálózat kiépítésével kezdte meg a szolgáltatások elérhetőségét javító tevékenységét. Az AOSZ Info-Pont-irodák immár az ország 14 pontján – közöttük Nagykanizsán is – igyekeznek csökkenteni a vidéki családok fokozott kiszolgáltatottságát, segítséget nyújtanak a tudományosan bizonyított ismeretek, módszerek megszerzésében, a szakszerű segítségek elérhetőségében, a szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférésben. Ezzel kiterjedtebb lehetőség nyílik a helyi igények feltárására, a területi egyenlőtlenségek ellensúlyozására, a jó gyakorlatok átadására, valamint az egységes és széleskörű érdekvédelmi tevékenység megvalósítására, amire egyre sürgetőbb igény jelentkezik. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, így az országosan működő tíz iroda mellett, az AOSZ négy újabb AOSZ Info-Pont-irodát hoz létre: Pécsen, Szekszárdon, Siófokon és Miskolcon – tájékoztatott a szövetség. 
Tavaly kibővült a szolgáltatások köre a magyar fejlesztés eredményeként létrejött, autista személyek mindennapi támogatását digitális formában nyújtó támogató rendszerrel. Az applikáció az autizmusban érintetteket az egyénenként elérhető legnagyobb önállósághoz, érzelmi biztonsághoz segíti hozzájutni.

Ezek is érdekelhetik