Frissen Zalából

2022.01.06. 09:00

Az ÉVE nem támogatta, a kereszt mégis elkészült Nagykanizsa miklósfai városrészében

Az egyházközség és a miklósfai városrészben élők közös akaratából megújult a Miklósfa és a Csiky Gergely utca találkozásánál álló útszéli kereszt, amelyet korábban egy villámcsapás döntött le.

Benedek Bálint

Radics Bálint a keresztnél, bár a szivárványkoalícióra nem lehetett számítani, de végül elkészült a kereszt

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Radics Bálint, a városrész önkormányzati képviselője elmondta: az útszéli keresztet még 1890-ben Kotnyek János és neje, Horváth Anna állíttatta. Két éve nyáron egy nagy viharban egy villámcsapás után dőlt le az emlékmű. Az előzményekről szólva a képviselő jelezte: sokáig azon is ment a huzavona, hogy felújítás legyen vagy új kereszt álljon az út mentén. Szerencsére az építéshatósági osztály és a főépítész is belátták: teljesen új emlékműre lesz szükség. 


– Hiába döntött Balogh László polgármester még a rendkívüli jogrend idején a miklósfai városrészben lévő kereszt megújításának támogatásáról, a közgyűlésen hatályon kívül helyezte az erről szóló rendeletet az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) önkormányzati frakciója – emlékezett vissza Radics Bálint. – A plébánia vállalta, hogy 2,5 millió forinttal hozzájárul a munkálatokhoz, az önkormányzattól pedig hárommillió forintos segítséget reméltünk. Azonban ez az eljárás, illetve a nemes cél akadályozása nem volt méltó lépés a szivárványkoalíciótól. A miklósfai Nagyboldogasszony Római Katolikus Plébánia plébánosa, Bojtor Róbert támogatástól függetlenül elhatározta, hogy az idén szeptember 14-re, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepére mindenképpen elkészítteti az emlékművet. Így is történt, ám az önkormányzati forrás híján az egyház közössége és egy helyi vállalkozó állt a jó ügy mellé. 
A városrészben dolgozó vállalkozás tulajdonosa, Temesi László elmondta: az eredeti kereszttel megegyező méretben, süttői mészkőtömbökből állt össze az emlékmű „teste”. Az előző homokkő felépítményhez képest a mostani várhatóan lényegesen jobban ellenáll majd az időjárási körülményeknek. A kivitelezés során felmerült költségek egy részét átvállalták, hozzájárulva ezzel a településkép helyreállításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában