Frissen Zalából

2021.12.02. 14:00

Tíz hazai író megírta a Svejk folytatását

Száz éve jelent meg Jaroslav Hasek korszakos és kultikus regénye, a Svejk. A Hévíz folyóirat által felkért tíz hazai író most megírta a folytatást.

Péter B. Árpád

A bemutatón Cserna-Szabó András, Darida Benedek, Király Kinga Júlia és Papp Gábor polgármester az idei két Hévíz-kötettel, a Svejkkel és a Hajószakáccsal Fotó: Péter B. Árpád

A kötetet a minap mutatták be a fürdővárosban, ahol Cserna-Szabó András, a művészeti lap főszerkesztője arról beszélt: a szerzőgárda feladata az volt, mesélje tovább a derék katona történetét, eljátszva a gondolattal, mi történhetett vele, milyen kalandok érték az eltelt évtizedekben.

– Hősünk feltűnik önjelölt festőként, kriminálpszichológusként, kutyacsempészként, szilveszteri buliban Szegeden, a moszkvai Vörös téren, a Moszkva téri mozgólépcsőn, továbbá Horthy Miklós, Micimackó, az Illés zenekar és Slobodan Milosevic mellett is – sorolta a József Attila-díjas író. – Láthatjuk a hátországban és a frontvonalon egyaránt, határokon túl és a határsávban is. A tíz epizódból végül egy sajátos, 20–21. századi ká-európai freskó állt össze, amely akár a prágai Kehely kocsma mennyezetéről is visszanézhetne az olvasóra. Ebben a kötetben Svejk idegenvezet és a mennybe menetel, keresztül-kasul az elmúlt évszázadon.

A bemutatón Cserna-Szabó András, Darida Benedek, Király Kinga Júlia és Papp Gábor polgármester az idei két Hévíz-kötettel, a Svejkkel és a Hajószakáccsal
Fotó: Péter B. Árpád

Cserna-Szabó András arról is beszélt, hogy a Svejk könyvet már sikerrel bemutatták a budapesti Margó fesztiválon, és hangsúlyozta: a Hévíz folyóirat alkotógárdája „rá van cuppanva az évszámokra, az évfordulókra, amit már többször szóvá tettek, kalendá­rium-jellegűnek minősítve a lap ezen vonulatát”.

– Időről időre megemlékezünk arról, ki hány éves, mikor született s halt meg, de úgy gondolom, ezek fontos dátumok, és alkalmat adnak arra, hogy újra beszéljünk elfeledett szerzőkről, és végiggondoljuk: ma éppen mit jelent a munkásságuk – szögezte le a főszerkesztő. – Ezekről a dátumokról komoly listánk van, és tavaly döbbentünk rá, hogy 1921-ben, pont száz éve jelent meg a Svejk című feledhetetlen regény, és arra gondoltunk, érdemes lenne végiggondolni az azóta eltelt évszázadot.

Ezt az időszakot évtizedekre bontották, és mindegyik svejkes történet megírására más-más szerzőt kértek fel. A kötetet Ráskai Szabolcs illusztrálta, akitől azt kérték: próbáljon meg az eredeti, Josef Lada által készített rajzokhoz igazodva alkotni.

– A cseh grafikusnak volt egy feledhetetlen stílusa, amit mindenki első ránézésre megismert – szögezte le a főszerkesztő. – Ráskai Szabolcstól azt kértük, próbálja meg ezt újjáéleszteni, és úgy illusztrálja ezeket a vadonatúj regényfejezeteket, mintha Josef Lada kezébe került volna a ceruza. Ezzel vált kerekké a mű: nemcsak a szövegek hangulata, hanem a könyv egésze is hasekossá lett.

A kötetet a hévízi közönség is megismerheti a járványos időszak elmúltával, amikor Cserna-Szabó András és Darida Benedek cseh ételeket készít majd a bemutatón.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában