Frissen Zalából

2021.12.08. 14:00

„Oscar-díj” a szeretetért – A szakma legnagyobb elismerését kapta a kiskanizsai Laska Csabáné

A Szent Anna-díjat, a nevelőszülők „Oscar-díját” vehette át nemrég a kiskanizsai Laska Csabáné, Ági.

Horváth-Balogh Attila

Laska Csabáné eddigi elismeréseivel, köztük a Szent Anna-szoborral

Fotó: Szakony Attila

A szakma legrangosabb elismerését 2019 óta adományozza az Emberi Erőforrások Minisztériuma a huzamosabb időn keresztül magas színvonalon végzett nevelőszülői munkáért. Laska Csabáné immár 21 éve nevelőszülő.

 

– Közhelynek hangzik, de tényleg úgy gondolom, hogy ezt az elismerést bármelyik nevelőszülő megérdemelné – szögezte le elöljáróban a kitüntetett. – Óriási dolog, ezt kár tagadni és azt is, hogy nagyon-nagyon örülök neki, mert mégiscsak a munkám megerősítése. Hogy hogyan lettem nevelőszülő? A családban nagy hagyománya van a szolidaritásnak, a karitatív munkának, én ezt hoztam magammal, szerintem ez az alapja az egésznek, aki nem így gondolkodik, az jobb, ha el se kezdi. Volt persze másik oka is, az a szemlélet, hogy a gyerek az első. Szeretjük magunk körül a nyüzsgést, a férjemmel felneveltük a két saját gyermekünket és még mellettük azokat is, akik a gyermekvédelem révén kerültek hozzánk – ez a mostaniakkal együtt tízet jelent. Hozzáteszem, az, hogy a gyerek az első, nem jelenti azt, hogy nem állítottunk fel számukra szabályokat, korlátokat, hiszen ezzel kell szembesülniük akkor is, ha felnőnek – ennek köszönhető, hogy azt hiszem, sikerült jó gyerekeket nevelnünk. Meg annak, hogy nagyon sok segítséget, támogatást kapunk a feletteseinktől, illetve a gyámoktól, fejlesztő pedagógusoktól.

Laska Csabáné elárulta: amikor a gyerekeket örökbe adják, az mindig nagy veszteség a számára – még most is könnybe lábad a szeme, ha arról a testvérhármasról beszél, akiket 6 éven át nevelt és akik tavaly nyáron örökbe fogadó szülőkhöz kerültek.

Laska Csabáné eddigi elismeréseivel, köztük a Szent Anna-szoborral

Forrás: Szakony Attila

– Nehéz volt elszakadni tőlük, ez egy nevelőszülőnek szinte akkora veszteség, mint ha meghalna valakije – árulta el Ági. – Persze, sokat segít, hogy ott vannak még a többiek, akiknek ugyanúgy szükségük van rád.

Azt is elárulta: a nevelőszülők munkája sokkal nagyobb felelősséggel jár, mint ha valaki csak a saját gyermekeit nevelné. Az év 365 napján 24 órás elfoglaltságot jelent, ő például általában 5 gyermeket nevel egyszerre, de ez a gyermeklétszám jellemző a többi nevelőszülőre is. Adott esetben öt eltérő önérzet, gondolkodás, stílus. Azt vallja: elhivatottság nélkül nincs az a pénz, amiért ezt vállalná bárki. Ezzel együtt hála Istennek, folyamatosan jelentkeznek nevelőszülőnek, amire szükség is van, ugyanis a pandémia okozta gazdasági nehézségek több családot a szakadék szélére löktek. Sok gyermeknek van szüksége új otthonra, biztonságra, nevelőszülőkre.

– Eddigi pályám legnagyobb sikerének azt tartom, hogy egyik cigány származású nevelt gyermekem jövőre végez a tanítóképzőn. Ő megmutatta, hogy képes rá és el tudja érni az álmait – válaszolta kérdésünkre. – Még akkor is, ha a közösség, ahol tanult, esetenként visszahúzta. Sokan azt gondolják, hogy a genetika legalább 60 százalékban meghatározza, mi lesz egy emberből. Ez általában igaz is, de rengeteg munkával meg lehet fordítani az arányt, ezt mi, nevelőszülők jól tudjuk.

Nem meglepő talán, hogy Ági kérdésünkre azt válaszolja: ha lehetne, akkor is újrakezdené, de korábban. Nem másért, csak azért, hogy minél több gyermeknek tudjon segíteni. Mert az ilyen gyermeki sorsok mögött a legtöbbször rettenetes, fájdalmas családi tragédiák húzódnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában