Koronavírus Zalában

2021.12.15. 07:00

Mi van, ha a szülők vitáznak? Konfliktusok nehezíthetik a gyerekek oltását

Az elvált szülők közti konfliktusok megnehezíthetik a gyerekek koronavírus elleni oltását. Az Egyszülős Egyesület elnöke, dr. Németh Györgyi ügyvéd szerint a gyerek érdeke, hogy védve legyen a vírus ellen.

Benedek Bálint

Dr. Németh Györgyi: a gyerek érdeke az oltás

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap / Archív

Itthon júniusban indult a 12-18 éves gyerekek oltása koronavírus ellen. A vakcina ebben a korosztályban csak akkor adható be, ha rendelkezésre áll kitöltött és a felügyeletet gyakorló szülő (vagy gyám) által aláírt beleegyező nyilatkozat. Ez a helyzet az 5-11 éves gyerekeknél is, akiket mától oltanak.

 

-  Több telefonos jelzést is kaptam már egyedülálló szülőktől, mert súlyos probléma elé kerültek - mondta el dr. Németh Györgyi. - A helyzetet könnyíti, hogy a hozzájárulást a szülői felügyeletet gyakorló szülőnek kell aláírnia, de ez sem tökéletes megoldás arra az esetre, ha a gyermekétől külön élő szülő például ellenzi az oltást. Ilyen szülőtől is kaptam megkeresést. A Polgári Törvénykönyv szerint, ha a szülői felügyeletet az egyik szülő gyakorolja - akár mert a felek ebben állapodtak meg, akár mert a bíróság így rendelkezett -, akkor a gyermekétől külön élő szülő a felügyeleti jogokat a gyermek sorsát érintő lényeges kérdések kivételével nem gyakorolhatja. Az ilyen lényeges kérdéseket a törvény tételesen felsorolja, és az oltás nincs köztük. Az ügyvéd hozzátette: ezek szerint nem azonos a két szülő véleménye az oltást illetően. Még nehezebb a helyzet, ha közös a szülői felügyelet, de az oltás kérdésében a felek nem tudnak megállapodni. Lehet ugyan gyámhatósághoz fordulni - dr. Németh Györgyi még nem hallott róla, hogy védőoltás kérdésében történt volna ilyen -, de ott sem lehet könnyű a döntés. 

 

- Nincs jogi álláspontom, csak a véleményemet mondom: szerintem a gyermek érdekét az szolgálja, ha védelmet kap az oltás beadásával - mondta végezetül az Egyszülős Egyesület elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában