Frissen Zalából

2021.12.23. 11:30

Közel száz zalalövői háztartás részesül a tűzifa-támogatásban

Közel száz háztartást, az igénylők jelentős hányadát tudta ez évben szociális tűzifával segíteni a város önkormányzata. A kedvezményezetthez ezekben a napokban ki is szállítják a megítélt mennyiséget.

Gyuricza Ferenc

Dogi János (balról) és Devecz László rakodja a kiszállításra szánt tűzifát

Forrás: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Gyarmati Antal polgármester elmondta: ahogy a korábbi években, most is sikeres pályázatot nyújtottak be a Belügyminisztériumhoz, így 2,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak, amihez a városnak 177 800 forint önerőt kellett biztosítania, s kifizetni ezenfelül a szállítási költségeket. 
A rendelkezésre álló összeg 140 erdei köbméter tűzifa beszerzését tette lehetővé, amelyet a Zalaerdő Zrt. 4. számú erdészetétől vásároltak meg. 


– A támogatás szabályait ez évben újragondoltuk, a képviselő-testület olyan rendeletet alkotott, amely az igénylők részére a korábbi évekhez képest kedvezőbb feltételeket biztosít – tette hozzá a polgármester. – Egyebek mellett magasabb jövedelmi értékhatárt állapítottunk meg, így a kérelmezők száma is magasabb volt. Kérelmet 98 személy nyújtott be, az igényeket a rendeletben foglalt támogatási szempontok figyelembevételével, az igénylők anyagi, szociális és egészségi állapotára tekintettel bírálta el a kulturális és népjóléti bizottság. 


Támogatásban 94 személy részesült, négy fő esetében a keret kimerülése miatt el kellett utasítani az igényt. Gyarmati Antal szólt arról is, hogy igyekeztek segíteni a rászorulóknak a kérelem kitöltésében. Eljuttatásában a Zala Menti és Őrségi Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, a Zala Menti és Őrségi Református Alapszolgáltatási Intézmény, valamint a tanyagondnoki szolgálat munkatársa is közreműködött. 


A polgármester egy másik szociális támogatási formáról, a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjprogramról is beszélt. 
A város önkormányzata 2001 óta támogatja ezzel a lehetőséggel a felsőfokú tanulmányaikat folytató, illetve felsőoktatási szakképzésben részt vevő zalalövői hallgatókat. Sajnálattal tapasztalták, hogy bár ez esetben is könnyítettek az igénylés feltételein, illetve megemelték az elnyerhető támogatási összeget, a kérelmezők száma csekély. Jövőre hat tanuló kaphat támogatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában