Frissen Zalából

2021.12.08. 12:50

Könyvben a Brunnerek története

Könyvpremierre került sor kedd este a Thúry György Múzeum-Magyar Plakát Házban, ahol Magyarországon elsőként mutatták be dr. Lázár Imre Delhi-kutató Szerelmem, India – Brunner Erzsébet festőművész csodálatos élete című könyvét.

Horváth-Balogh Attila

A képen dr. Száraz Csilla, Balogh László, dr. Lázár Imre, dr. Farkasvölgyi Frigyesné és dr. Kubassek János látható

Forrás: Szakony Attila

Az eseményen megjelenteket dr. Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója köszöntötte, aki előre bocsátotta: a Nagykanizsáról útnak indult, majd Indiában letelepedett anya-lánya festőpáros, Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet közel ezer darabos, a múzeum által őrzött festménykollekciójának részletes megismeréséhez nagyszerű lehetőséget kínál a most megjelent könyv.

A kötet szerzője, dr. Lázár Imre, a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ egykori igazgatója ugyanis a Brunnerek munkásságának kiváló kutatója, aki Brunner Erzsébetet személyesen is ismerte.

- Brunner Erzsébet nagyon tehetséges festőművész és varázslatos személyiség volt – bocsátotta előre dr. Lázár Imre. – Külszolgálatom alatt és azt követően is nagyon sokszor találkoztunk és beszélgettünk. E beszélgetések során olyan érdekes és izgalmas történeteket osztott meg velem az egész 20. századot átfogó életéből, hogy úgy éreztem, nem szabad, hogy ezek eltűnjenek a semmibe, hiszen anya és lánya sorsa, élete összefonódott India legújabb kori történelmével.

Balogh László polgármester köszöntőjében felvetette: a Brunnerek hagyatékát megbecsülik Kanizsán, ezzel együtt érdekes módon a városban még egyetlen emléktábla sincs, mely emlékeztetné az utókort a művészekre. Mint rámutatott, érdemes lenne ezt akár célként is megfogalmazni.

- Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet művészete az európai, sajátosan magyar festészeti látásmódot egyesíti az indiai szellemi értékrenddel – mondta a polgármester. – Megigézte őket az ősi kultúra, amely még a spiritualitást és az erkölcsöt tekintette létalapjának, s az igazság és a méltóság mindenek felett álló értékei szerint formálta létezésüket. A két alkotó egyfajta szellemi hídként kapcsolja össze a különböző, mégis, egymás számára nélkülözhetetlen világokat. Dr. Lázár Imre évtizedek óta tartó munkája – mely most e könyvben ölt testet – lehetővé tette, hogy a Brunnerek története élővé váljon, s a közelmúlt ködéből alakká formálódjon.

A könyv bemutatóján részt vett és beszélt dr. Farkasvölgyi Frigyesné, az azt megjelentető Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és dr. Kubassek János, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában