Frissen Zalából

2021.12.09. 08:00

Keresd a zöldet! címmel nyílt kiállítás Nagykanizsán

Keresd a zöldet! címmel hazánk őshonos békafajait bemutató plakátkiállítás látható a Halis István Városi Könyvtárban péntek estig.

Horváth-Balogh Attila

Benke Dániel a plakátok előtt

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Benke Dániel, a szervező könyvtáros elmondta: a vándorkiállítást a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kétéltű és hüllő szakosztályától kapták meg nagyon rövid időre, ugyanis óriási iránta az érdeklődés.

A 2021-es év kétéltűje a zöld varangy lett, ennek apropóján készült a Magyarországon őshonos 12 békafajt bemutató anyag kulturális intézmények, iskolák számára. A tárlat célja, hogy bemutassa, miért fontos a békafajok megmaradása.

– Sajnos ma már mindegyik faj veszélyeztetett, védettséget élvez, ezért is kell, hogy minél többen megismerjék ezeket az érdekes állatokat – szögezte le Benke Dániel. – Adódhat a kérdés, hogy mit keres ilyen kiállítás egy könyvtárban. Azt gondoljuk, mindennek van helye a bibliotékában, amivel rá tudjuk irányítani az olvasóink figyelmét világunk értékeire és azok megóvásának fontosságára.

Ezért kapcsolódtak korábban a madártani egyesület munkáját segítő akcióhoz, melynek keretében madarakat, emlősöket és virágokat ábrázoló kitűzők vásárolhatók a könyvtárban; a Jane Goodall Intézet kezdeményezéséhez csatlakozva pedig a kidobásra ítélt mobiltelefonokat gyűjtik a gorillák kongói élőhelye védelme érdekében.

A 12 plakátot úgy helyezték el a könyvtárban, hogy azok végigvezessék az olvasót (miközben a zöld varangyot keresik) a bibliotékában, bemutatva kicsit utóbbit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában