Frissen Zalából

2021.12.02. 12:00

Életre kelt a kanizsai Csónakázó-tó – Jövőre országos verseny selejtezőjének is otthont adhat

Ugrásszerű fejlődés indult az idei évben a Csónakázó-tónál a helyi horgászegyesületek összefogásának és együttműködésének köszönhetően. A folyamat nem áll meg, jövőre pedig talán már komoly országos versenynek is helyszíne lehet a gyönyörű természeti környezetben lévő horgászvíz.

Horváth-Balogh Attila

A nagyra nőtt nádat folyamatosan kaszálták a tó partján

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Horváth-Balogh Attila

A megvalósult fejlesztésekről és a jövőre tervezett további lépésekről Szépligeti Ferenc, a halgazdálkodó Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) megbízottja beszélt lapunknak. Mint azt elmondta, múlt héten került sor a szövetség által összehívott konzultációs fórumra, melyen a helyi horgászegyesületek vezetőin kívül Bizzer András alpolgármester és Szabó István, a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. vezérigazgatója vettek részt. A fórum lehetőséget biztosított arra, hogy minden érintett betekintést nyerhessen a halgazdálkodó szervezet Nagykanizsán elvégzett munkájába és a gazdálkodás pénzügyi adatait is megismerhessék.

Szépligeti Ferenc
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

- Akik a tavat rendszeresen látogatták, azok számára jól látható volt, hogy a Csónakázó-tó horgászati szempontból fejlődő pályára állt – szögezte le lapunknak Szépligeti Ferenc. – Sok pénzt és energiát fordítottunk a part rendbetételére, ahol szükségessé vált, ott lekaszáltuk a nádast (erre elég nagy felületen került sor), mely évekig a szemetelés forrása volt. Most, hogy tiszta a part, jóval kevesebb, a horgászok által elszórt hulladékot gyűjtöttünk össze – úgy érzékelem egyébként, hogy a horgásztársak értékelik a munkánkat és jobban is vigyáznak a tó környezetére, mint korábban. Kivágtuk a balesetveszélyes fákat is. 2021-ben 559 darab éves területi jegyet tudtunk értékesíteni, ami nagyon szép siker és szintén a közösség érdeme. Ennek és a Magyar Országos Horgász Szövetség felajánlásainak köszönhetően 2 nyaras pontyból 1 tonna, 3-4 nyarasból 10,6 tonna, előnevelt csukából 15000, előnevelt süllőből szintén 15000 darab került a tóba, csütörtök délután pedig további 300 kilogrammnyi fogható méretű csuka és süllő érkezett Eger mellől.

A nagyra nőtt nádat folyamatosan kaszálták a tó partján
Fotó: Horváth-Balogh Attila / Zalai Hírlap

Hogy a telepítési volumen jövőre is megmaradjon, a költségek általános emelkedése miatt sajnos, kénytelenek emelni – minimális mértékben – a horgászjegyek árát.

Szépligeti Ferenc végül arról is beszélt: minden szakágban tudtak horgászversenyt rendezni, jövőre pedig ezt tovább bővítenék az országos method feeder-verseny országos selejtezőjével – ezzel Nagykanizsa is bekerülhet az országos versenyek vérkeringésébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában