Frissen Zalából

2021.12.03. 17:00

Benyó Ildikó alkotásaiból nyílt kiállítás Zalaszentgróton

November elején kiállítással emlékeztek meg Benyó Ildikó zalaszentgróti grafikusművész születésének 75. évfordulójáról a művelődési központban. Lapunk olvasója, Vikár Tibor tanár, helytörténész ennek apropóján emlékezett meg a gazdag életművet maga mögött hagyó alkotóról.

ZH

Benyó Ildikó önarcképe Fotó: ZH

Benyó Ildikó 75 évvel ezelőtt, 1946. november 7-én született Zalakoppányban. Édesanyja Benyó Ferencné, született Pénzes Ilona, pénzügyi előadóként dolgozott, édesapja Benyó Ferenc, eredeti foglalkozása szerint zsoké, üzemrendészként vonult nyugdíjba. Két lánytestvére Judit, a költő, kinek veresköteteit Ildikó illusztrálta és Éva. Ildikó Zalaszentgróton végezte általános iskolai tanulmányait. Műveiben a szülőföld, a Zala-völgye gyakori témaként jelenik meg. 1957-ben a Benyó-család Budapestre költözött. Ildikó a képzőművészeti gimnázium textil szakán tanul tovább. 1969-ben a Képzőművészeti Főiskolán diplomázott, még ugyanez év novemberében Budapesten önálló kiállítással mutatkozott be. Rajztanárként dolgozott a rákosszentmihályi Béla utcai általános iskolában. Nővérén keresztül megismerkedett az Európa Könyvkiadó igazgatójával, aki több könyvcímlap tervezésével bízta meg. Nagyon tevékenyen dolgozott, rengeteg műalkotás került ki kezei alól. Az élet töredékei című színes linómetszet sorozatával vált nemzetközileg ismertté.

Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban 1974-ben kerültek bemutatásra alkotásai, a kiállított képeinek egy részét a múzeumnak adományozta. 1977-ben mutatkozott be műveivel Zalaszentgót közönségének. Kiállítását unokatestvére, dr. Benyó Mariann nyitotta meg. Szülőföldjéhez való ragaszkodását fejezte ki azzal, hogy műveiből 1987-ben kiválogattak 100 grafikát, metszetet, melyet a következő évben, 1988-ban Zalaszentgrótnak adományozott. A műveket a Tömegszervezetek Házában állították ki. A tárlatot dr. Fehér Zsuzsa nyitotta meg Csíkos Mártonnal, aki a kiállítást szervezte. Nagybátyja, Benyó István is sokat segített a szervezésben. Húsz év grafikai munkájának válogatását láthatta a közönség. Zalaszentgrót városa emlékplakettel köszönte meg az értékes adományt.

A tervek szerint a képeket állandó kiállításként mutatták volna be, de valamilyen okból a képek mappákba kerültek, és lassan feledésbe merültek az értékes kincsek. 2020-ban hosszas keresés-kutatás után sikerült a művek felét megtalálni, és most a jeles alkotó születésének 75. évfordulóján a metszetek, ha rövid időre, de láthatóak a szülővárosban. Sokan bíznak benne, hogy az 1988-ban megálmodott állandó Benyó Penci életmű kiállítás hamarosan megvalósul, hisz ő nagyon szerette ezt a szőlőktől ölelt dombvidéket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában