Frissen Zalából

2021.12.23. 14:00

Adventi ablaktárlat nyílt Szepetneken

Szép hagyomány, hogy a település integrált közösségi szolgáltatóterének (ikszt) és a Közös Kincsünk Helytörténeti Gyűjteménynek otthont adó épület ablakaiban miniatűr adventi tárlatok mutatják be, hogyan készülnek az ünnepre az itt élő népcsoportok.

Horváth-Balogh Attila

A magyarok adventi ablaka

Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Ugyanis a települési értéktárbizottsággal együttműködve a többségi társadalmat adó magyarok s a velük együtt élő horvát, német és roma nemzetiségek képviselői saját „minikiállítást” készítettek a várakozás jegyében. 

A helyi horvátság minitárlata
Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Turula Erika a horgolásaival, kötött munkáival érdekessé és gazdaggá teszi a kiállítást. A betlehemet is ő készítette, a bemutató ablak magyar figuráival együtt. A közel százéves misekönyv különleges kottájára csodálkozhatunk rá, mellette az ökumenikus ima: Mi Atyánk… – amelyet még maga Jézus Krisztus tanított nekünk. 


A roma nemzetiség ablakát jelzi a gyerekek által készített ősi zászló, a fakanálbábok, illetve a romák sokszínű mesevilágát (mely több ponton közös vonásokat mutat a többségi társadalom meséivel, lásd Süsü, a sárkány) megjelenítő bábui. 

A roma nemzetiség ablaka
Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Markács Zoltánné Aranka mézes bábjai: a nagy szív a horvát nemzet színeivel, a csodálatos mézeskalácsokkal teli kosárral és a mézeskalács házikóval. Amit a föld és az ember együtt megtapasztalt, abból minden jót és kellemeset napjainkban is őriznek, újrateremtenek – Jézus születését várva is. Turula Erika a horvát nemzetiséghez illő színvilágú, stílusos alkotásai ebben az ablakban is megjelennek, s végül, de nem utolsósorban figyelemre méltó Sóstainé Márfi Ibolya horvát nyelvű imakönyve. 

A német nemzetiség kiállítása
Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A szepetneki németeknek Turula Erika a „kék madarat” horgolta mint az igazságosság és a boldogság utáni vágyakozás jelképét. E „kék madárral” a lelkükben érkeztek meg 1757 karácsonyára Németújvárról és környékéről a német ajkú evangélikus családok. Ebből az időből való a több mint 250 éves női kabátka, amely különleges kincs, egyebek közt azért, mert akkor még juh- és tyúkbéllel készült a varrás… Az 1800-as évek elejéről való német nyelvű Biblia, énekeskönyv is kuriózum. Hitvallásuk a dr. Jáni János családjától adományozott táblán olvasható: „Erős vár a mi Istenünk!” 


A Közös Kincsünk Helytörténeti Gyűjtemény előterében Turula Erika mesefiguráin kívül az adventi hangulatot jelzik az asztalok díszei, a papírszalvétából készültek Rigla Jánosnét, Annuskát dicsérik. 

Tarcsa Lajos a postára jött, s közben megnézte az ikszt előcsarnokában látható, adventi köntösbe bújt népies kiállítást is
Forrás: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az integrált közösségi szolgáltatótér aulájában látható A természet adta anyagok című népies jellegű lépcsőházi tárlat is adventi díszekbe öltözött Kosztolánczi Andreának köszönhetően. Ezt és az adventi ablaktárlatot is Sóstainé Márfi Ibolya helytörténész rendezte, aki nem mulasztotta el kifejezni köszönetét az ablaktárlat létrejöttében Balogh Evelinnek, Nyári Ibolyának, Markács Zoltánnénak, Markács Zoltánnak, Unger Ilonának és Kosztolánczi Andreának a fontos és értékes közreműködésért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában