Frissen Zalából

2021.11.30. 12:00

Ültetnek újakat és ápolják a „régi” fákat Söjtörön

A falu is bekapcsolódott az Országfásítási program idei kiírásába, illetve az állomány gyarapítása mellett az önkormányzat gondot visel a már meglévő fákra is.

Varga Andor

Önkormányzati dolgozók Bonczók Péter erdész vezetésével ültetik el az egyik fát az óvoda udvarán Fotó: önkormányza

Utóbbi törekvés például abban nyilvánul meg, hogy a közelmúltban megtörtént az általános iskola előtt, a főút mentén álló kőrisek koronaápolása. Könyves Gábor polgármester elmondta: az elmúlt időben erős szélben nagyobb ágak törtek le ezekről a fákról, veszélyeztetve a gyalogos- és a gépjárműforgalmat is.

A főút fölé lógó ágak zömét szakképzett favágó kosaras emelőről vágta le (a beavatkozás félpályás útzár mellett zajlott, amit a helyi polgárőrök biztosítottak), a közeljövőben pedig megtörténik a fák iskola felőli oldalának ápolása is. Illetve elvégzik a növények műszeres vizsgálatát – korábban, hasonló felmérés mutatta ki, hogy az egyik kőris tőkorhadt volt, s azt ki is vágták.

Önkormányzati dolgozók Bonczók Péter erdész vezetésével ültetik el
az egyik fát az óvoda udvarán Fotó: önkormányza

Az országfásítás keretében az önkormányzat az Agrárminisztériumtól 30 sorfát kapott, melyek közül a futballpálya mellé, az Öreghegyi Vendégházhoz, a Deák-emlékház elé, a temetőbe, valamint az óvoda udvarára is jutott.

– Az őszi ültetési program pedig ezzel még nem ért véget – tette hozzá Könyves Gábor. – Az Öreghegyre egy éve telepített gyümölcsösben megtörtént a pár darab elszáradt csemete pótlása, illetve további 15 gyümölcsfával gyarapítottuk a meglévő 200 darabos állományt. Az önkormányzati gyümölcsös egyébként nagyon szépen fejlődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában