Frissen Zalából

2021.11.15. 07:00

Újborokat mustráltak – A Cserfő-hegyi program nem csak a termelőknek szól

Márton napjához igazítva szombaton pincejárással egybekötött újbormustrát tartottak a Cserfő-hegyen. Az érdeklődők Gazdag Attila szervező vezetésével járták végig a pincéket, s megkóstolták az újborokat.

Benedek Bálint

Népes csapat indult a pincejárásra, megismerték a helyre jellemző borokat

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gergely Szilárd

Az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő programot nyolc évvel ezelőtt indították el helyi gazdák összefogásával. Gazdag Attila ötletgazda elmondta: az elmúlt néhány alkalommal már „külsősök” is érkeztek, olyan érdeklődők, akik nem szőlőtermeléssel foglalkoznak, csak érdekli őket a borkultúra s vonzza a rendezvény vidám hangulata.

– Egyfajta mini gasztronómiai élmény várta a látogatókat, ugyanis a gazdák házi készítésű ételekkel is készültek a finom nedűk mellé – folytatta. – A helyi termelők borai az idén kivételesen jó minőséget képviselnek, hiszen a gazdák egyre nagyobb odafigyeléssel dolgoznak. A Márton-nap alkalmából pedig azt is szerették volna megmutatni, hogy mire képes a cserfői klíma. Az itteni szőlőtermelők a tapasztalatcserék után már tudják: kiváló bor készítéséhez nincs szükség túl sok technológiára, inkább a jó erjesztési módra és a minőségi tárolásra kell koncentrálni. Itt naturális, kizárólag a helyre jellemző borok készülnek, minden évben más értékeket hordoznak.

Népes csapat indult a pincejárásra, megismerték a helyre jellemző borokat
Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

Az újborokat Gazdag Attila a hölgyekhez hasonlította, szerinte ezeket a nedűket pátyolgatni, szeretgetni kell, s ezért mindennap más és más arcukat mutatják. Egy hete borbírálók is foglalkoztak a tételekkel, egyetlen győztest választottak, Ábrahám János zenit cuvée borát.

A pincejárás népszerűségét mutatja, hogy a nagykanizsai Szekér Tünde kiskunhalasi bátyját is a Cserfő-hegyre invitálta. Tünde inkább a félédes és az édes borokat kedveli, de elfogadta a szakértők véleményét, miszerint a száraz bor is kivételes élményt jelent. Elmondta: a gyomrukban „megágyaztak” indulás előtt, hiszen szintén Gazdag Attila jóvoltából rendkívül ízletes pálinkákat is kóstolhattak.

A palini városrész melletti Förhénc-hegyen készít főleg fehér szőlőkből bort Horváth Zsolt, akit egykori osztálytársa invitált az alkalomra. A férfi kíváncsi volt arra, hogy néhány kilométerrel arrébb milyen borokat készítenek, s a tapasztalatai szerint finomakat. Mint elmondta: mindig lehet tanulni, s a most megszerzett tapasztalatokat később biztosan kamatoztatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában