Frissen Zalából

2021.11.03. 06:50

Romlik a vírushelyzet – Zalai kórházakban érdeklődtünk, de orvost és polgármestert is megszólaltattunk

November elsejétől ismét maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, pályaudvarokon és megállóhelyeken. A munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak – az állami szférában elvárt az oltás felvétele. A kórházakban országosan látogatási tilalom lépett életbe. Körképünkben többek között zalai kórházakban érdeklődtünk a szigorításokról, de orvos és polgármester is megszólal a járványhelyzettel kapcsolatban.

Arany Gábor, Arany Horváth Zsuzsa, Gyuricza Ferenc, Horváth-Balogh Attila, Korosa Titanilla

Képünkön Gerics Marina (háttal) a Zala Megyei Szent Rafael Kórház főépületének előterében fogadja az érkezőket, közreműködik a testhőmérséklet-mérésben

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Zala Megyei Szent Rafael Kórház

A Zala Megyei Szent Rafael Kórházban október 27-től – megelőző jelleggel – teljes körű látogatási tilalom lépett érvénybe, tájékoztatta szerkesztőségünket a megyei kórház. Az oltópont, valamint a szakrendelések – a higiénés szabályok maradéktalan betartásával – továbbra is fogadják az időponttal rendelkező pácienseket. Arra kérnek azonban mindenkit, hogy hozzátartozó csak indokolt esetben kísérje el a beteget a vizsgálatokra.

Képünkön Gerics Marina (háttal) a Zala Megyei Szent Rafael Kórház főépületének előterében fogadja az érkezőket, közreműködik a testhőmérséklet-mérésben
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A maszk viselése a kórház teljes területén kötelező. A fekvőbetegosztályok páciensei nem látogathatók, ám továbbra is biztosított a kapcsolattartás, védőfelszerelés alkalmazása és a látogatónak a járvány- vagy veszélyhelyzeti szabályok ismerete mellett, az alábbi esetekben: súlyos állapotú, végstádiumú betegek mellett tartózkodhat az általuk előzetesen megjelölt személy, ennek hiányában közeli hozzátartozójuk által megjelölt személy. Kiskorú beteg mellett egyik szülője, törvényes képviselője, illetve az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy tartózkodhat, a szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy (pl. az apa) a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen,

Értelmi fogyatékossággal élő beteg esetén szülője, törvényes képviselője, illetőleg az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodhat. Minden egyéb esetben tilos a személyes kapcsolattartás.

Csomagok érkeznek a zalaegerszegi kórházba. A főépület bejáratánál le kell adni
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A betegeknek küldendő csomagokat a kórház munkatársai szállítják a címzettekhez. A betegeknek küldendő csomagokat a főépület bejáratánál lehet leadni, hétköznap 5 és 17 óra között, hétvégén és ünnepnap 10 és 17 óra között. A címzett beteg nevét és az őt ellátó osztály megnevezését olvashatóan, a csomagra jól rögzítve kell felírni. Romlandó élelmiszert, értéket, pénzt ne tegyen senki a csomagba.

A betegek állapotáról az őket kezelő osztály orvosai telefonon adnak tájékoztatást. A koronavírus-fertőzéssel kezelt – nem intenzív osztályon fekvő – páciensek állapota iránt a 92/507-500-as központi telefonszám 3200-as mellékén lehet érdeklődni.

Kanizsai Dorottya Kórház

Mint minden egészségügyi intézményben, a Kanizsai Dorottya Kórházban is teljes látogatási tilalom lépett érvénybe november elsején. A betegek számára meghatározott rend szerint lehet beküldeni csomagot: a személyes tárgyakat (lehetőség szerint elsősorban ruházati és higiénés termékeket) lezárt csomagban, jól olvasható címzéssel (a beteg és az osztály neve) lehet átadni a főportán hétköznap 10–13, hétvégén pedig 9–16 óra között. Nem megfelelően csomagolt vagy megfelelő jelzés nélküli csomagot nem vesznek át. Nem veszik át a csomagot műanyag vagy papírzacskóban, élelmiszert csomagolás nélkül, valamint az élelmiszert tárolóedényben, de külső csomagolás nélkül.

A nagykanizsai kórház. November 1-jétől csak az előzetesen időpontot foglaló oltandókat fogadják az intézmény oltópontján
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A kórház vezetése arról döntött, hogy szintén november 1-jétől csak az előzetesen időpontot foglaló oltandókat fogadják az intézmény oltópontján. Időpontot foglalni az EESZT lakossági portálon lehet tajszám és születési dátum megadásával. Az időpontfoglaláshoz előzetes regisztráció szükséges, kivéve a 3. oltásokat. Regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet. Az intézkedésre az utóbbi hetek tapasztalatai okán került sor, mivel az oltásra időpontot nem foglalók miatt kezelhetetlenül megnövekedett a várakozási idő.

Maszkhasználat a zalai bíróságokon

Keddtől kötelező a maszk használata a zalai bíróságokon. Az egerszegi törvényszék közlése szerint a megyében működő bíróságok épületeiben mindenki köteles folyamatosan az orrot és a szájat elfedő maszkot viselni. A tárgyalótermi protokoll annyiban térhet el ettől, hogy az eljáró bíró vagy a tanács elnöke, illetve igazságügyi alkalmazott – szükség esetén – a maszk levételét rendelheti el a személyazonosság megállapítása céljából, annak időtartamára.

Háziorvosi vélemény

Indokoltak a járványügyi szigorítások dr. Szalay Tamás lenti háziorvos szerint. Lentiben a 3. számú háziorvosi körzetben rendelő szakember azt mondta, hogy folyamatosan emelkedik a fertőzöttek száma. Körzetében az átoltottság 40 százalék körüli, ami nem túl magas.

– Az utóbbi időben megbetegedettek kétharmada oltott volt, kétszer kaptak vakcinát, egyharmaduk pedig olyan, aki nem kapott oltást – tájékoztatott a háziorvos. – Most indult el nagy számban a tesztelés, és egyre több a pozitív eset. Exponenciálisan növekszik a fertőzöttek száma, úgy tűnik, hogy marad is ez a helyzet. Közben pedig az oltási hajlandóság stagnál, nem emelkedik, sok rábeszélés, felvilágosítás és személyes beszélgetés kell ahhoz, hogy oltassanak az emberek. Ez igaz az első és a harmadik oltás felvételére is. Vannak ma is olyanok, akik teljesen elzárkóznak az oltástól.

Dr. Szalay Tamás körzetében 40 százalék körüli az átoltottság aránya

A bizalmatlanság oka dr. Szalay Tamás szerint, hogy a közösségi médiában sok álhír terjed.

– A következő időszakban várhatóan nagymértékben emelkedni fog a fertőzöttek száma, a kórházak ismét megtelnek majd, véleményem szerint ugyanolyan helyzetre kell készülni, mint ami a 3. hullám idején volt – tette hozzá, és felhívta a figyelmet, hogy az oltottak is veszélybe kerülhetnek, de náluk enyhébb a betegség lefolyása. – Aki még egy oltást sem vett fel, annak ajánlom az elsőt, aki mát túl van kettőn, annak pedig a harmadikat.

Hozzátette, hogy a háziorvosként javasolná a teljes körű szigorítást, de a szabályozások betartása az emberek egészségügyi intellektusától függ.

Polgármesteri szemmel

Zalalövőn hosszabb szünet után ismét megemelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma – tudtuk meg kedden Gyarmati Antal polgármestertől, aki hozzátette: jelenleg 11 fő tekinthető aktív fertőző betegnek, de a napokban már többeket gyógyultnak nyilvánítottak. Kedd délután amúgy három új fertőzöttről kapott értesítést az önkormányzat. A járvány kitörése óta ezzel már a 200 főt is meghaladja a városban az igazolt fertőzöttek száma.

A járványveszély miatt az óvoda és a minibölcsőde épületében a szülők és a gyermekeket kísérők számára november 2-tól kötelező a maszkviselés és a kézfertőtlenítés, s ugyanez vonatkozik az önkormányzati hivatalba belépő ügyfelekre.

Gyarmati Antal közölte: most is igyekeznek a karanténban lévők, valamint az egészségüket féltő idős korú, illetve krónikus betegségben szenvedő zalalövőiek ellátásáról gondoskodni, a családsegítő szolgálat számukra felajánlotta közreműködését a bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában