Frissen Zalából

2021.11.05. 06:50

Megtorlás következett – Az 1956-os forradalom leverésére emlékeztek Zalaegerszegen (videó)

Húsz éve nyilvánították nemzeti gyásznappá Magyarországon november 4-ét, a 12 napig tartó 1956-os forradalom leverésének napját.

Arany Horváth Zsuzsa

Vigh László országgyűlési képviselő beszédet mond az Ady utcai 1956-os emlékműnél

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A gyásznapon az Ady utcai ’56-os emlékműnél gyűltek össze tegnap este az emlékezők. A Zrínyi-gimnázium diákjainak műsora előtt Strárics Roland, az 56-os Hagyományőrző Egyesület egerszegi vezetője, a Zrínyi-gimnázium tanára idézte fel a mártírok és hősök szenvedéseit, a hatalom megtorló tevékenységét, majd elhangzott a zalai Kiss Dénes Velünk vagy ellenünk című verse.

Vigh László országgyűlési képviselő beszédet mond az Ady utcai 1956-os emlékműnél
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Vigh László országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a vallatások, a kivégzések még évekig zajlottak, s 200 ezer ember hagyta el az országot a megtorlásoktól tartva. A képviselő arra intett, a történelem olykor ismétli önmagát, ezért a nemzeti, keresztény, konzervatív, polgári elveket valló hazai erőknek a családok és a haza védelmében kell munkálkodniuk ma is.

Az emlékezés résztvevői a város vezetőinek, a társadalmi szervezetek és intézmények képviselőinek vezetésével helyezték el a tiszteletet jelképező mécseseket az emlékmű talapzatán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában