Frissen Zalából

2021.11.16. 07:00

Lámpás felvonulással ünnepelték a Márton-napot Zalalövőn

A Márton-nap borünnepeink legfontosabbika, a néphagyomány szerint erre az időpontra, november 11-re forrja ki magát az újbor. Ennek kapcsán évek óta tartanak rendezvényeket az északnyugat-zalai kisvárosban.

Gyuricza Ferenc

Páli Zoltán zalalövői plébános megszenteli az újborokat Fotó: Gyuricza Ferenc

A szombatra tervezett borászbál a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt ugyan elmaradt, ám a Csütörtök-hegyen, Galambos László, a Borbarát Kör Egyesület korábbi elnöke birtokán mintegy húsz gazda részvételével a boráldást – egybekötve egy libavacsorával – megtartották. A ceremóniát Páli Zoltán, a város új plébánosa végezte el, aki azt is elmondta lapunknak: míg a libavacsorának van köze a Szombathelyi egyházmegye védőszentjéhez, azaz Tours-i Szent Márton püspökhöz, addig a boráldás inkább a néphagyományhoz vezethető vissza.

– Ennek legfőbb oka, hogy a megfigyelések szerint a bor Márton napjára tisztul le, tehát ezért tartunk ezen a napon újborszentelést – magyarázta Páli Zoltán. – Fontos ugyanakkor azt is megjegyezni, hogy ilyenkor még nem kész a bor, az majd csak télvíz idejére jön el. December 27-én, János napján is tartunk borszentelést, ez utóbbinak viszont már van egyházi kapcsolódása, ugyanis Szent János evangélistát, aki az apostolok közül a legfiatalabb volt, borral próbálták megmérgezni, ám az nem ártott neki – magyarázta.

Páli Zoltán zalalövői plébános megszenteli az újborokat Fotó: Gyuricza Ferenc

A szentelt boroknak a középkorban ezért mágikus erőt tulajdonítottak, de a bort általában is a lélek italának tartják az emberek, s ezzel a zalalövői gazdák is egyetértenek. A Márton-napi program kapcsán a házigazda arról beszélt, hogy éppen ezért az egészségügyi veszélyhelyzet ellenére sem szerették volna ezt a helyben igencsak megbecsült, már évekre visszatekintő hagyományt megszakítani. A libavacsorán való részvétel feltétele a koronavírus elleni oltás felvétele, a védettségi igazolvány megléte volt. A programra tizenkilenc gazda jelentkezett, közülük tizenhárman hoztak bort is a szentelésre.

Ugyancsak a Márton-nap tiszteletére tartottak pénteken lámpás felvonulást a városban. Ezt a Salla Művelődési Központ és Könyvtár, valamint a Zalalövői Borbarát Kör Egyesület szervezte. A résztvevők az egészségháztól indulva a városközponti parkig vonultak, itt a Borostyán Óvoda és Mini-Bölcsőde Katica csoportjába járó gyermekek, illetve a Zala Menti és Őrségi Református Alapszolgáltatási Intézmény Idősek Klubjának tagjai adtak műsort. Az érdeklődőket emellett forralt borral, meleg teával, zsíros kenyérrel és Szent Márton-kiflivel is megkínálták.

A Márton-napi lampionos vagy fáklyás felvonulás főként a német nyelvterületen terjedt el, s ugyancsak Tours-i Szent Márton emlékét őrzi. A résztvevők által vitt fény a jó cselekedeteket szimbolizálja, amit ilyen módon juttatnak el egymáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában