Frissen Zalából

2021.11.19. 11:30

Kétmegyés szakmatámogató rendszer jön létre a szociális szférában

Szociális szakmatámogatási rendszert hoznak létre Vas és Zala megyében, s ennek indulásáról adtak tájékoztatást csütörtökön a zalai megyeházán.

Mozsár Eszter

Vigh László országgyűlési képviselő is szólt a résztvevőkhöz Fotó: Katona Tibor

Az összejövetelen elhangzott: az Emberi Erőforrások Minisztériumának felkérésére a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet hirdetett pályázatot, aminek eredményeként országosan tizenegy területi szakmatámogató hálózat jön majd létre. Régiónkban a Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézmény a gesztorszervezete a hét tagból álló konzorciumnak.

A kezdeményezés célja, hogy teljes mértékben lefedje a kijelölt területeket, és ennek nyomán minden településre eljuttassa a szociális és gyermekjóléti alapellátási szolgáltatást. A tagok között Vas és Zala megyei szolgáltatók, intézmények, állami, önkormányzati, egyházi és civil fenntartók vannak. A pályázat által kiírt tevékenységek között szerepel például szakmai műhelyek szervezése, a jó gyakorlatok megosztása, krízishelyzetek megbeszélése, különféle együttműködések létrehozása.

Vigh László országgyűlési képviselő is szólt a résztvevőkhöz Fotó: Katona Tibor

A tanácskozáson részt vevő Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos kiemelte, hogy a szociális szféra zökkenőmentes működtetése, a rászorulók ellátása, gondozása elengedhetetlen része életünknek. A politikus emlékeztetett, hogy januártól 20 százalékos béremelést kapnak a szociális területen dolgozók. Megköszönte továbbá a járvány elleni védekezésben tanúsított tevékenységüket, s arra kérte a résztvevőket, hogy a további lezárások elkerülése érdekében buzdítsanak mindenkit az oltásra.

Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke rámutatott: a pályázat egyik legfontosabb értéke, hogy a belső fejlesztést helyezi előtérbe, amikor is az intézmények a jól bevált módszereiket oszthatják meg egymással.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója, Zimborás Béla hangsúlyozta, a konzorcium tagjai a sokszínűség mellett a működésükre jellemző sajátságos tapasztalatokat osztják meg egymással. Mindkét megyére az aprófalvas településszerkezet jellemző, ezért nagy kihívás a szolgáltatások elérésének széles körű biztosítása. Ezért is van nagy szükség a szakmai támogató háttérre. A tanácskozáson bemutatkozott a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet Módszertani Igazgatósága, szó esett a szakmatámogatás jelenéről, jövőjéről, valamint a gesztorszervezettel ismerkedhettek a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában