Frissen Zalából

2021.11.28. 06:50

Ismerkedési és párkapcsolati nehézségek harminc év felett: Zalában is bonyolult a társkeresés?

Tényleg olyan nehéz az ismerkedés a középkorúak számára? Valóban az interneten lehet csak társat találni manapság? És csakugyan egyre gyakoribbak az elköteleződési problémák?

Józsa Zsuzsa

Fotó: illusztráció/pexels

Vannak, akik mindent megadnának, hogy megtalálják életük párját a nagyvilágban, és akadnak olyanok is, akik éppen az „örökké tartó” kapcsolatból menekülnének. A párkapcsolatok érzelmi hullámvasútján egyszer a fellegekben, néha pedig a padlón járunk; de ha még nem találtuk meg a nagy „Ő” -t, tudjuk, hogy hol keressük? Mit tesz ma egy középkorú „szingli”, ha társat keres?

– Az ismerkedés mindig is egy örök érvényű nehézség, öröm vagy probléma, attól függően, hogy honnan nézzük. Ez nagyon sokat változott az utóbbi évtizedekben. Mivel túl sok időt töltünk a virtuális világban, az ismerkedés egyre inkább erre a területre korlátozódott. A harminc vagy afeletti korosztály is gyakran keres ennek a módszernek a segítségével partnert. Ennek sok csapdája van, sok nehézséget rejt, hiszen mindenki annak adja ki magát, akinek akarja – kezdte Gaál Boglárka, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház családterapeutája.

A középkorúaknak nem feltétlenül rossz kezdés az online tér. Fotó: pexels.com

– Természetesen nem azt mondom, hogy ez rossz és nem helyénvaló, mert ismerünk sok sikertörténetet és love story-t is ebből a világból. Az internetes ismerkedésnél a legfontosabb, hogy minél előbb legyen egy személyes találkozás. Nem jó, ha hónapokon át csak egy virtuális kapcsolatot tartanak fent a felek, mert az főként a képzelet szüleménye; azt látjuk, amit szeretnénk.

– Ennek a korosztálynak nem feltétlenül rossz kezdés az online tér, mert ők már nehezebben válogathatnak: kevesebb az egyedülálló, aki szabad, többnyire túl van már egy váláson, illetve legtöbbször gyermekei is vannak. Ezek néha plusz nehézséget jelentenek. Harminc felett jellemzően már nem igazán járnak bulizni az emberek úgy, mint a huszonéves korosztály. Korábban voltak társkereső rendezvények, de nem örvendtek túl nagy népszerűségnek. Ami pozitívum, hogy egyre több hobbi csoport alakul – például könyvek, sport, túra, film – ahol a hasonló érdeklődésű embereknek lehetőségük van találkozni egymással – mondja a szakember.

Fiatalokkal is dolgozom, úgy látom, hogy nekik sem egyszerű

– A példa az, hogy mit látnak otthon. Az is meghatározó lehet számukra, hogy ki hol nő fel, és milyen kapcsolatban élnek a szülei. Ezek a minták nagyon erősek mind pozitív, illetve negatív értelemben. Sokféle kapcsolatban lehet élni. Száz évvel ezelőtt a házasság volt az egyetlen elképzelhető, örökké tartó dolog. Ezt manapság már nem csak így lehet.

Bár egy házasságot nem könnyű működtetni, de mint minden emberi kapcsolatban, mindenhol vannak nehézségek és problémák. Igazából azon múlik az együtt maradás, hogy megteszünk-e mindent, megküzdünk a nehézségekkel vagy viszonylag korán odébbállunk, majd újabb kapcsolatokba ugrunk bele.

Szinte minden kapcsolatban vannak nehézségek és problémák. Fotó: pexels

– Viszont azt tudni kell, ha valaki nem oldja meg a problémákat, és nem rendelkezik megfelelő önismerettel, akkor hiába lép bele egy új kapcsolatba, mindig el fogja követni ugyanazt a hibát. Tehát a párválasztás egy nehéz és bonyolult dolog, de az együtt maradás még inkább.

„Én optimista vagyok ebből a szempontból. Nagyon sok a negatív megnyilvánulás, hogy bizonyos kor felett úgysincs esély, úgysem lehet… én ebben nem hiszek.„

– Fontos, hogy valaki tudja, hogy mit szeretne, mi az, amit elvár egy kapcsolattól és saját magától; hogy milyen kapcsolatban szeretne élni. Erre is van sokféle lehetőség: barátság extrákkal, élettársi kapcsolat, házastárs, stb. Például, ha valaki csak szabadidő partnert szeretne magának, akkor ne csodálkozzon azon, ha tényleg csak olyanokra talál rá, akik szintén ebben gondolkodnak.

 

Gaál Boglárka családterapeuta hisz a házasság intézményében. Fotó: ZH Archívum

– Hogy lehet-e jól ismerkedni? Erre nem gondolnám, hogy van jó recept. Az őszinteség a legfontosabb. Ha valaki elkezd bármilyen szinten ismerkedni, akkor fontos, hogy őszinték, korrektek legyünk és valóban azt adjuk, akik vagyunk. Sokszor mondják, hogy a férfiakból hiányzik a romantika, de szerintem ez nem így van. Én azt gondolom, a kedvesség, a figyelmesség és udvariasság örök érvényű. Nem az igazit találjuk meg, hanem mellettünk válik azzá.

Egy bizonyos életkor felett illik tudni, hogy mi az amit szeretnénk, mi az amit elvárunk és adni tudunk

– Fontos, hogy egy kapcsolat a kölcsönösségen alapuljon, a mérleg nyelve nagyjából egyforma legyen. Törekedni kell az egyensúlyra és tudni kell kompromisszumokat kötni. Minél tovább maradunk egyedül és vagyunk a magunk urai, annál nehezebb az alkalmazkodás. Ha túl sokáig vagyunk társ nélkül, akkor egyre nehezebben és egyre kevésbé akarunk ezen a szokásainkon változtatni.

Az ember társas lény

– Azonban azt is tudni kell, hogy nem szabad mindenáron egy kapcsolatot fenntartani. Az csak akkor működőképes, ha mindkét félnek megfelelő. A házasságok egy részében sajnos jellemző, hogy csak a gyerekek miatt maradnak együtt. Ha ez egy mérgező, veszekedő, egymást bántó és megalázó kapcsolat, akkor ez a gyerekek számára is nagyon nehéz és megterhelő, tehát nem biztos, hogy az együtt maradás a jó irány.

Egy kapcsolatot építeni kell, az nem magától működik

– Nagyon sokat kell beletenni, egymásra figyelni. A kezdetekben ez még egyszerű, mert a rózsaszín szemüvegen át tényleg csak a szépet és a jót látjuk a másikban.

Kezdetben csak a szépet és a jót látjuk a másikban. Fotó: pexels

– Ez teljesen természetes, hiszen egy ismerkedési fázisban igyekszik mindenki a legjobb arcát mutatni; ebben nincs manipuláció, egyszerűen csak szeretnénk a másiknak tetszeni. Azonban mindenkinek vannak kevésbé jó tulajdonságai, és fontos ezeket is megismerni.

Mostanában a kapcsolatokat a megjavításuk helyett inkább eldobjuk

– Problémák és nehézségek mindig is lesznek. Régen is megjavíttattuk a televíziót, a mosógépet, most gyakorlatilag kidobunk mindent és veszünk helyette másikat. Azonban az ember nem így működik, nem ez a jó irány. Ha van a kapcsolatnak egy jó alapja, több működőképes éve, ott van esély. Mindig van olyan időszak, amikor kicsit eltávolodunk egymástól; ez teljesen normális. A kérdés az, hogy ezeket mennyire lehet megújítani vagy megjavítani. Minden szerelem változik, egy bizonyos idő után már nem lesz olyan lángolása, mint a kezdeti időkben – mondta Boglárka.

Egyre gyakoribbak az elköteleződési problémák

– Sokaknak még 40 év körül sincs családja, párja. Ebben szerepet játszik a csalódás, az elutasítás, de ezt is át kell élni. Nem lehet mindig minden szép, jó és rózsaszín. Meg kell élnünk a szomorúságot, a csalódottságot, de ehhez kell egy érett személyiség, és hogy ezt merjük vállalni. Sok ember langyos vízben lubickol: nem teszi ki magát semmi olyannak, ami a komfortzónáján kívül esik. Kérdés, hogy nem bánja-e meg ötven évesen?

 

A KSH 2021. január 1. adatai szerint Zala megyében 75.342 nőtlen/hajadon és 27.216 elvált személyt regisztráltak. ( Az adatok 15 évnél idősebbekre vonatkoznak.) A statisztika alapján sokan élnek társ nélkül megyénkben; valószínűleg többen keresik jelenleg is köztük a párjukat. Talán épp az online térben…

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában