Frissen Zalából

2021.11.28. 14:00

Gálaesttel ünnepelte fennállásának 21. évfordulóját a Tüttő János Nótaklub Nagykanizsán

Szombaton került sor a Hevesi Sándor Művelődési Központban a Tüttő János Nótaklub gálaestjére „Nem zörög a haraszt” címmel.

Horváth-Balogh Attila

A Tüttő János Nótaklub tagjai, illetve Szalai Antal és cigányzenekara a színpadon Fotó: Gergely Szilárd

A nagy hagyományokkal bíró művészeti csoport története 2000 februárjában kezdődött egy nótáskedvű asztaltársaságnál. Azóta a csapat tagjai több, mint 600 nótát, dalt, daljátékot és operettrészletet tanultak meg.

Első nyilvános szerepléseikre 2004-ben került sor, majd a rákövetkező évben megrendezték első önálló estjüket, melyen a zenei kíséretet – s azóta minden gálaestjükön, így a szombatin is – a Liszt Ferenc-díjas Szalai Antal és cigányzenekara szolgáltatta. Vendégművészként pedig Bokor János előadóművész, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt tulajdonosa lépett fel.

A Tüttő János Nótaklub tagjai, illetve Szalai Antal és cigányzenekara a színpadon Fotó: Gergely Szilárd

– A műsor összeállításakor nem annyira az ünnepélyességre törekedtünk, hanem inkább a visszafogottságra, hiszen sajnos, a 20. születésnapot nem tudtuk úgy megünnepelni, ahogy szerettük volna, sőt, egyáltalán nem ünnepelhettünk és lássuk be, a világnak most sincs oka az ünneplésre – mondta a nótaklubot vezető Major Lajos, aki 2019-ben a művészeti csoportban kifejtett munkásságáért átvehette a Dankó Pista Életműdíjat.

A nótaklub pedig az Év Civil Közössége, a Legjobb Magyar Nótaklub, a Közösségért Civil Diploma, a Zalai Príma Elismerő Oklevél, valamint a Kanizsa Kultúrájáért kitüntetések büszke birtokosa. – Ötven dallal készültünk, ami a repertoárunknak csak egy kis része, egészen apró szelete. Most az elmúlt 20 évből válogattuk össze a számunkra legkedvesebbeket és 4 dallal emlékeztünk meg a névadónkról, Tüttő János nótaszövegíróról.

Köszöntötte a nótaklub tagjait Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, államtitkár, miniszterelnöki biztos is.

– A Tüttő János Nótaklub nemcsak városunk országos hírű nótaszövegírójának emlékét ápolja, hanem rajta keresztül hangot ad a múltnak és élő kapcsolatot tart hagyományainkkal is – szögezte le. – Fenntartja a nemzeti bölcselet épületét, a magyar nótát, megőrizve azt a sajátos nyelvezetet, mely legmélyebb múltunkba nyúlik vissza, oda, ahol még tiszta forrásból eredtek az érzések. Köszönöm a nótaklub tagjainak, hogy dalaikkal éltetik ezt az őszinte világot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában