Frissen Zalából

2021.11.23. 06:50

Elkezdődött Zalaegerszegen a retró véradó hét

A koronavírus-járvány megnehezítette a véradásszervezők munkáját is, mert kevesebben vállalkoznak véradásra, miközben a vérkészítmények iránti igény növekszik.

Arany Gábor

Simon Zsolt vért ad Zalaegerszegen Fotó: Pezzetta Umberto

Erről is szólt dr. Baracskai Józsefné, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója annak kapcsán, hogy szervezésükben kezdődött Zalaegerszegen a retró véradóhét, amiben a vérellátó szolgálattal (OVSZ) együttműködve igyekeznek mozgósítani a donorokat. Mint kiemelte, hosszú évek óta két ilyen akciót tartanak, nyáron és az év végi ünnepek előtt, mert ezekben az időszakokban a szabadságolások, leállások miatt csökken a véradók száma is, ám az egészségügynek szüksége van a készítményekre.

Simon Zsolt vért ad Zalaegerszegen Fotó: Pezzetta Umberto

 

Szólt arról is, hogy a véradás szabályai nem változtak, tehát az előzetes egészségügyi szűrés a szokásos módon zajlik. A véradáshoz a koronavírus- védettség igazolása nem feltétel, ahogy a Covid elleni védőoltás sem. Ez utóbbi után egy nappal már adható vér, ha nincsenek tünetei a donornak. Van lehetőség irányított véradásra is, aminek a szabályai nemrég változtak.

Ennek értelmében nem szükséges azonosság, mert a vér az OVSZ központi készletébe kerül, ahonnan a kedvezményezett beteg a kezelésére legalkalmasabb vérkészítményt kapja meg.

A megyénkben 40 ezer véradót tartanak nyilván, közülük 15 ezer tekinthető aktívnak, azaz időről időre ad vért, akik pedig életükben már tíznél is többször tették, azok száma 1000, a legalább 40-szer vért adókból 250-et tartanak nyilván.

Salamonné Farsang Tünde asszisztens a véradáson Fotó: Pezzetta

Az igazgató szólt arról is, hogy a november 27-re, a véradók napjára tervezett zalai rendezvények a járvány miatt idén is elmaradnak, de az elismeréseket eljuttatják a díjazottaknak. A véradók napja országos ünnepségét a fővárosban a tervek szerint megtartják. A díjazottak között lesznek zalaiak is: Fodor László zalaegerszegi pedagógus Pro Vita elismerést kap. Az alibánfai Kósáné Németh Klára a Kiváló Véradásszervező címet érdemelte ki, a véradást támogató egészségügyi dolgozóként Vass András tevékenységét ismerték el, a Véradóbarát Munkahely címet pedig a Flex nyerte el.

Az egerszegi retró véradó héten kedden és szerdán 8-15, csütörtökön 8-19, pénteken 8-12 óra között várják a donorokat, akiket meg is ajándékoznak. Nagykanizsán adventi véradóhetet tartanak, a donorokat a Kanizsa Centrumban várják december 6-án, hétfőn 10-15, kedden, csütörtökön, pénteken 14-18 óra, míg szerdán 9.30 és 13.30 között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában