Frissen Zalából

2021.11.22. 14:00

Egy éve nyílt meg a letenyei piac – Változatos termékpalettát alakítottak ki

Megnyitásának egyéves jubileumát ünnepelte szombaton a dél-zalai kisváros termelői piaca. Az évforduló kapcsán többek között toros káposztával, valamint befőzési bemutatóval is várták az érdeklődőket.

Gyuricza Ferenc

A méztermékekkel foglalkozó Biró Róbert és Farkas Szilárd a letenyei termelői piacon

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A letenyei termelői piac megnyitásával az önkormányzat a helyi és környékbeli termelőket kívánta összefogni, illetve olyan kínálattal szeretett volna a potenciális vevőkörhöz fordulni, hogy helyben ki tudják elégíteni a vásárlói igényeket. Farkas Szilárd polgármester szerint az elmúlt egy év tapasztalatai azt mutatják, ezeknek a terveknek jórészt sikerült is megfelelniük.

A méztermékekkel foglalkozó Biró Róbert és Farkas Szilárd a letenyei termelői piacon
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

– Maga a termelői piac hosszas előkészítő munkálatok után némi csúszással, a tervezett 2020 márciusa helyett csak tavaly november végén indulhatott el – magyarázta a polgármester. – Azt látjuk, hogy az árusok szívesen jönnek, hiszen kulturált, rendezett körülmények, fűtött és zárt csarnok, a szükséges háttér-infrastruktúra vár rájuk, illetve az olyan időközben felmerülő igényeiknek is igyekeztünk megfelelni, mint a csarnok keleti falának leárnyékolása. A vevők részéről változó a látogatottság, a hónapok elején aktívabb, a vége felé már kevésbé, de ez az éppen aktuális kínálattól is függ.

A polgármester hozzátette: a piacgondnokok, a nyitástól októberig e munkakörben dolgozó Molnár Noémi, majd az őt váltó Ráczné Lánczok Zsuzsanna aktivitásának köszönhetően sok környékbeli árust sikerült felkutatni, ugyanakkor a pályázati támogatás miatt az öv évre szóló fenntartási időben kötött a kezük, csak őstermelők és kézművesek árulhatnak, továbbá olyan termékek jelenhetnek meg a kínálatban, amelyek negyven kilométeres körből származnak. Farkas Szilárd szerint így is sikerült színes és változatos termékpalettát felmutatniuk. Nagyon kedveltek a zöldségek, gyümölcsök, a sajtok, a méz­áruk, a húskészítmények és a pékáruk is. A szezonális áruk iránt szintén nagy a kereslet.

Biró Róbert őstermelőként mézzel, s ahhoz kapcsolódó termékekkel van jelen a piacon. A férfi azt mondja, csak a piac megnyitása után kezdett el kereskedéssel is foglalkozni, s kapacitását le is fedi az itteni termelői piac. Az eddigi tapasztalatokkal elégedett, különösen most a hűvös idő beálltával, hiszen a méz, mint a tél csemegéje iránt most van fellendülőben a kereslet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában