Frissen Zalából

2021.11.13. 08:00

Családügy: a zalaegerszegi Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház ajtaja mindenkinek nyitva áll

Sokan talán nem is sejtik, hogy a Zala megyében működő Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház (CSEÖH) munkatársai azért dolgoznak nap mint nap, hogy segítsék és különböző szakmai programokkal támogassák a családokat. A zalaegerszegi irodavezetővel, Bognárné Bengő Hajnalkával beszélgettünk.

Józsa Zsuzsa

Bognárné Bengő Hajnalka Korán érkeztemegyesület elnöke Fotó: Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: © Katona Tibor

A szociálpedagógus és szociálpolitikus végzettségű hölgy Bács – Kiskun megyéből érkezett a megyeszékhelyre egy „zalai barna szempár” miatt, aki azóta a férje.

- Jó érzés, hogy lokálpatriótává tudtam itt válni és nagyon foglalkoztat, hogy Zala megyében a családok életminősége hogyan változik, illetve hogy tudok én ehhez hozzátenni, segíteni. Szerencsésnek érzem magam, hogy munkakörömben is – a Család, Esélyteremtő és Önkéntes Háznál -, elsősorban családügyi témákkal tudunk foglalkozni.

Az ország minden megyéjében és külön a fővárosban is található egy-egy CSEÖH iroda.

Családüggyel, esélyteremtéssel és önkéntesség népszerűsítésével foglalkoznak

Minden programjuk az elfogadásról, a támogatásról, a segítségről szól. Hogy mekkora erőt jelent családban élni, és ez mekkora értéket képvisel.

„A CSEÖH házban előre megtervezett szakmai programokat és rendezvényeket valósítunk meg.”

Egész évre, hónapról hónapra megtervezzük, hogy milyen feladatokat, programokat fogunk megszervezni. Kapcsolódunk bizonyos világnapokhoz, ilyen például az önkéntesek világnapja, fogyatékos személyek vagy koraszülöttek világnapja… sok tematikus programunk van egy-egy adott témánkhoz kapcsolódóan.

 

Bognárné Bengő Hajnalka Fotó: Katona Tibor / ZH Archív

- Érzékenyítünk például fogyatékosság témában, általános és középiskolásoknak tartunk Esély Órákat. A rendkívüli osztályfőnöki órákra tapasztalati szakértőkkel érkezünk.

Ha például a látássérülésről tartunk foglalkozást, akkor látássérült, érintett kolléga érkezik velünk. Teljesen testközelbe hozzuk a fiatalokhoz a sérült emberek mindennapjait és az őket érintő kérdéseket. De szervezünk például láthatatlan vacsorát is.

Idén „Királylányok, királyfiak otthona” címet adjuk annak a Zala megyei kistelepülésnek, ahol a legmagasabb arányú volt a gyermekszületések száma.

- Nyári táborokba is ellátogattunk, ahol Esély Órákat tartottunk a gyerekeknek. Jövőre egy teljesen új programot szeretnénk megvalósítani középiskolások számára Weapon of Choice – A TE Fegyvered a döntésed címen. Ez egy mobil kiállítás, amelynek témája a kapcsolaton belüli erőszak, bántalmazás, vizuális megjelenítés – képi illusztrációk keretében. A kiállítás célja, hogy szemléltesse azokat a lelki sérüléseket, melyet a szóbeli bántalmazás okoz.

Szakember is érkezik velünk, beszélgetünk a fiatalokkal erről a témáról, illetve arról, ha ilyen helyzetbe kerülnek milyen megoldási lehetőségeik vannak, kiket tudnak hívni, hova tudnak fordulni.

Tehát abszolút praktikus és hasznos információkat is szeretnénk átadni, nemcsak a diákoknak hanem a pedagógusoknak is, hiszen ez egy nagyon nehéz téma. Itt várjuk még a középiskolák jelentkezését akik szívesen fogadnák jövő év február – márciusában ezt az egy hetes vándorkiállításunkat.

Esély udvar az egyik zalaegerszegi családi napon.

Bárkinek családügyi problémája adódik, a CSEÖH irodájában dolgozók elirányítják a megfelelő helyre.

- Információt tudunk adni mindazoknak, akik az adott problémájukkal felkeresnek bennünket. Segítünk, hol érdemes kopogtatni és hol kap olyan jellegű szakmai segítséget, amire épp szüksége van. Legtöbbször az is nagy segítséget jelent, ha csak meghallgatjuk a hozzánk betérőket és mentálisan, lelkileg támogatjuk őket.

Nagyon szívesen fogadják az önkénteseket

- Egyrészt programjainkra, másrészt egyéb civil szervezetek felé is tudjuk őket irányítani. Mindig változatos feladatellátásra várjuk a diákokat, akik nagyon szeretnek hozzánk járni. Közösségi szolgálatot is teljesíthetnek nálunk.

Az év Zala megyei önkéntesség díjra már várják a jelöléseket

- Fontos, hogy elismerjék ha valaki sokat tesz a közért. Az önkéntességnél nem kell feltétlenül nagy tettekre gondolni, mert minden apró segítség olyan, mintha az egész világnak segítenénk. Szeretnénk megmutatni és díjazni azokat az embereket, akik szépen csendben teszik ezt; erről viszont nekünk tudni kell, ezért várjuk a jelöléseket a magánszemélyekre. Az év Zala Megyei Önkéntese díj december 6-án kerül átadásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában