Frissen Zalából

2021.11.29. 06:50

Zala megye több településén rendeztek adventi programot

Több településen közös, köztéri gyertyagyújtással kezdődött meg az adventi időszak.

AG, GYF, HBA

Balaicz Zoltán, Orosz Ferencné és Molnár János plébános a zalaegerszegi Kertvárosban gyújtotta meg a gyertyát Fotó: Pezzetta Umberto

Kegyükbe fogadtak minket az égiek, a szabadban ünnepelhetünk, mondta Orosz Ferencné zalaegerszegi önkormányzati képviselő, aki 2017-ben szervezte meg először a kertvárosi adventi összejövetelt. Az Apáczai ÁMK segítségével rendezett programon fellépett az Eötvös-iskola, a Csillagközi óvoda Szivárvány- és a Napsugár óvoda Katica-csoportja, a nyugdíjasklub tagja, Fülöp Katalin pedig verset mondott.

Ez évben is adományként kapott fenyőből lett a mindenki karácsonyfája, amihez a díszeket óvodások, iskolások és a kertvárosiak adták öszsze. A fa felékítését évről évre Orosz Ferencné vállalja, aki az ünnep végén a díszeket összegyűjti. Az egybegyűlteket tegnap rajta kívül köszöntötte Balaicz Zoltán polgármester, majd imádságot mondott Molnár János plébános.

Balaicz Zoltán, Orosz Ferencné és Molnár János plébános a zalaegerszegi Kertvárosban gyújtotta meg a gyertyát Fotó: Pezzetta Umberto

Ők hárman gyújtották meg az első gyertyát az adventi koszorún. Szepetneken, az evangélikus templomnál a Miniszterelnökség támogatásával adventi éneklést, Adventkranzsingent rendezett a helyi német nemzetiségi önkormányzat. Unger Ilona elnök köszöntője után Makoviczky Gyula evangélikus lelkész beszélt, majd a Szepetneki Királyi Kórus, a Nagykanizsai Református Gyülekezet Csillagfény Kórusa és a Nagykanizsai Evangélikus Gyülekezet Kórusa az ünnepi készülődéshez illő dalokat adott elő, Hegedűs Kálmánné pedig verset szavalt.

- 2006-ban rendeztük meg először, akkor még a Német Nemzetiségi Önkormányzatok Vas-Zala Megyei Szövetsége tagjaként az adventi koszorúéneklést, melyen vasi kórusok is részt vettek – idézte fel Unger Ilona a szepetneki rendezvényen. – 2007 óta saját magunknak is megszervezzük ezt a kedves hagyományőrző programot, ami egyedül tavaly maradt el a járvány miatt. A résztvevőknek a szervezők forralt borral és vendégváró falatokkal kedveskedtek. Tófejen is hagyomány a köztéri adventi gyertyagyújtás.

Tófejen Bognár István plébános
kapcsolta fel az első gyertya
fényét Fotók: Gergely, Gyuricza

 

Szombaton a közösségi ház mellett a helyi Kincskereső Általános Iskola diákjai hangolták rá műsorukkal a jelenlévőket az eseményre, majd Bognár István gutorföldei plébános imádság közben kapcsolta fel a koszorú első, hitet szimbolizáló gyertyájának fényét. Ezt követően forralt borral, teával, süteményekkel kínálták a jelenlévőket. Horváth Zoltán, Tófej polgármestere lapunknak elmondta: a következő három szombaton is tartanak hasonló programot, e hét végén a pusztaszentlászlói dalosok, majd az óvodások, a negyedik héten pedig a Szivárvány Dalkör tagjai adnak műsort. A lórántházi templomban tartott szentmiséken is megemlékeznek az advent időszakáról.

A szepetneki kórustalálkozó elején Makoviczky Gyula evangélikus lelkész osztotta meg adventi gondolatait a jelenlévőkkel Fotók: Gergely, Gyuricza

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában