Frissen Zalából

2021.10.16. 08:00

Vályogháztapasztást, zsúpfedést, kerítésfonást tanultak a zalaegerszegi skanzenben (videó)

Eleink ránk hagyott épületei menekülhetnek meg az enyészettől a programnak köszönhetően, melynek foglalkozását pénteken tartották a falumúzeumban.

Arany Gábor

Pospischil Barnabás, a Vasi Skanzen munkatársa irányítása mellett függőleges vesszőkerítést épít Szita Patrik és Koller Bálint

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Arany Gábor

Az osztrák–magyar Eurevita Pannónia célja a természetes alapanyagokból készült, hagyományos népi épületek fenntartásához, megújításához szükséges technikák elsajátítása. A nyáron indult, a Vasi Skanzennel közös program kezdetén kiképzett 9 oktató tartotta tegnap a foglalkozásokat – közölte Varju András, az egerszegi falumúzeum vezetője, projektmenedzser.

Pospischil Barnabás, a Vasi Skanzen munkatársa irányítása mellett függőleges vesszőkerítést épít Szita Patrik és Koller Bálint
Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

- Érdekel minket, hogyan építkeztek régen, és szeretnénk ezeket a házakat megmenteni, mert ma már ezekhez nagyon kevesen értenek. Ezt a Széchenyi technikum magasépítő szakos 12-es diákjai, Kovács Barnabás, Tóth Nándor, Pataki Kevin fogalmazták meg kérdésünkre, és elmondták, az elméleti előadások után boronaház tapasztását, zsúpfedést, kerítésfonást is gyakorolhattak.

Mező Máté Márton keramikus a boronaház falának tapasztását, javítását mutaja a diákoknak Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Rajtuk kívül még hatvannál is többen érkeztek a technikumból, erről Péter Diána, technikum oktatója, az építész munkaközösség vezetője számolt be. Mint elárulta, több évfolyamról a magasépítő, valamint a burkoló és a kőműves szak tanulói vettek részt a foglalkozásokon.

A zsilipes kerítés építését mutatja be Horváth Gábor és Pospischil Barnabás, a Vasi Skanzen munkatársa Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Az oktató úgy látja, a fenntarthatóság jegyében a hagyományos anyagok újra bekerülnek az építészetbe, ezért fontos, hogy ezeket megismerjék a diákok. Az érdeklődésüket látva bíznak a folytatásban, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában