Frissen Zalából

2021.10.26. 14:00

Összefogással készült Murarátka új harangja

Isten hívó hangja, a húsvéti győzelem hangja – ezt a hasonlatot használta dr. Székely János a harang csendülésére.

Gyuricza Ferenc

A haranglábat dr. Székely János püspök áldotta meg

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A szombathelyi egyházmegye főpásztora az elmúlt hét péntekén áldotta meg a község összefogásával készíttetett új harangot. A harangot a temetőben állították fel, költségét – beleértve az öntést is – az önkormányzat támogatása mellett 62 magánszemély és vállalkozás adta össze. Gyergyák Zoltán polgármester elmondta: a szőlőhegyi kápolnában van egy harang, de a hangja időjárási okok miatt nem hallható mindig.

A haranglábat dr. Székely János püspök áldotta meg
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Az új harangláb, s egyben a felújított temető megáldását püspöki szentmise előzte meg. A prédikációban dr. Székely János arról beszélt, hogy emberi létezésünknek van oka, célja és beteljesedése is. A teremtő Istentől jöttünk, aki megálmodta és létrehozta ezt a gyönyörű, hatalmas világot, s aki a halál kapuján át mindannyiunkat kitárt karokkal vár. A harang ezt a várakozást hirdeti, Isten hívó hangjaként szól hozzánk.

Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője a szentmise előtt szólt a jelenlévőkhöz. Ő arról beszélt, hogy egy közösség erejét nemcsak az mutatja meg, hogy milyen célok érdekében, s miként tudnak együtt dolgozni, hanem az is, ahogyan az elhunytakról megemlékeznek, amilyen körülményeket az emlékezésnek biztosítanak. A kormány ezért is döntött úgy, hogy a Magyar falu programból a temetők rendezettségéhez forrást biztosít.

Bene Csaba, a Zala megyei közgyűlés alelnöke többek közt az egyház és állam országszerte tapasztalható összefogását méltatta, amelynek eredményeként templomok újulnak meg. Ehhez az összefogáshoz helyenként, mint Murarátkán is, civil kezdeményezések is társulnak. A 62 személy adománya pedig a ­helyi közösség erejét tükrözi.

A fejlesztésről Gyergyák Zoltán beszélt. A temető felújításához a Magyar falu program biztosított ötmillió forintot. Ebből az új kerítést, lépcsőket és lejárókat építettek, elkészítették a díszkivilágítást és parkosítottak. A 38 kilogrammos harangot Őrbottyánban öntötték, ennek és a harangláb felállításának költsége körülbelül 1,5 millió forint volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában