Frissen Zalából

2021.10.21. 11:30

Megyeszerte megemlékeznek az ’56-os forradalomról

Zalaegerszegtől, Pacsáig tartanak megemlékezéseket.

ZH

Megyeszerte számos ’56-os megemlékezés lesz, képünk tavaly készült Zalaegerszegen Fotó: ZH-Archívum

Fotó: © Katona Tibor

Szombaton 8 óra 45 perckor csendes főhajtás lesz a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság előtti kopjafánál, majd 9 órakor az Ady utcai emlékműnél az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos mond ünnepi beszédet. 10 órakor az Ostoros Károly Csarnoknál dr. Gyimesi Endre koszorúz, ahol Dömötörné Ostoros Zsuzsanna, a névadó lánya emlékezik a hősökre. 11 órakor a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumnál megkoszorúzzák Szerencsés Rudolf emléktábláját. Itt Hóbor József, a Városi Forradalmi Tanács utolsó elnökéről írt könyv szerzője és Billege István tanár, Szerencsés Rudolf egykori osztályának tagja mond beszédet.

Nagykanizsán szombaton 9 órakor a Nagykanizsai Fúvós­zenekar térzenéje hívja megemlékezésre az érdeklődőket a Deák térre. A ünnepélyes zászlófelvonást követően a résztvevők az 1956-os emlékkertben koszorúznak, majd a Medgyaszay Házban Cseresnyés Péter államtitkár mond ünnepi beszédet. Ezt követően az Imre Sándor Szeretetszínház 56 perc című előadását tekintheti meg a közönség, a Turul-szobornál és Medgyaszay Ház melletti téren pedig egy korhű Ikarus buszt is láthatnak, s fellépnek a Kanizsai Fiatalok Közösségének tagjai. A fáklyás emlékező séta 17 órakor indul a Kossuth térről.

Megyeszerte számos ’56-os megemlékezés lesz, képünk tavaly készült Zalaegerszegen Fotó: ZH-Archívum

Murakeresztúron az 1956-os emlékműnél, majd a Szent Kereszt felmagasztalása templomban vasárnap 15 órakor a Civil Mozgó(kép) Világ Alapítvány Ember és magyar címmel tart megemlékezést. Ünnepi köszöntőt mond Cseresnyés Péter államtitkár, a műsorban Sinkovits-Vitay András működik közre.

Letenyén szombaton 10 órakor szerveznek koszorúzást a könyvtár előtti téren, ahol a Mura Térsége Fúvószenekar működik közre. Ezután Farkas Szilárd polgármester a művelődési házban mond beszédet, majd 1956. Nemzetünk legtisztább áldozása címmel a Szent Mihály Szekere Vándorszínház előadását láthatják az érdeklődők.

Gutorföldén szombaton emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára. Szentmise kezdődik 16.30-kor, majd 17.15-kor a kopjafánál Nyakas István polgármester mond beszédet.

Iklódbördőcén szombaton 16 órakor koszorúzással és gyertyagyújtással emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára a kultúrháznál. Előtte a szentmise 15 órakor kezdődik.

Pacsán október 23-án 9 órakor kezdődik az önkormányzat által rendezett megemlékezés a szoborparkban. A Himnusz hangjai után az általános iskola diákjai adnak műsort. Ünnepi beszédet mond Toplak Mónika, a Napsugár Óvoda intézményvezetője. Ezt koszorúzás követi, a megemlékezés a Szózattal zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában