Frissen Zalából

2021.10.22. 06:50

Fejlesztések a Mindszenty-iskolában: átadták az új épületszárnyat

Átadták a Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és kollégium új épületszárnyát, amit 450 millió forintból valósított meg az intézmény és a fenntartó Notre Dame Női Tanító és Kanonokrend. Az ünnepség végén a résztvevők megtekintették a korszerű tantermeket, helyiségeket, amiket az idei tanéven birtokba vehettek a diákok.

Mozsár Eszter

Fotó: Pezzetta Umberto

Először Francoise Depeaupte rendfőnök utalt a néhány éve tartó folyamatos beruházásokra. A közel száz éves épületet energetikailag korszerűsítették, megépült a sportpálya, modernizálták a kollégiumi részt, legutóbb pedig 3,3 milliárd állami támogatással elkészült a tornacsarnok és vívóterem. Ezek a beruházások tették lehetővé, hogy az iskola saját forrásból újítsa meg a régi épületszárnyat, ami kintről a Zárda utcai felőli bejáraton, bentről pedig az összekötő folyosón érhető el.

Fotó: Pezzetta Umberto

A háromszintes épület földszintjén garázsok vannak, az emeleteken nyelvtanári szoba és teakonyha, szociális helyiség, valamint biológia és földrajz szertár kapott helyet. Ezen kívül nyelvi és természettudományos termeket rendeztek be a legmodernebb digitális oktatási eszközökkel. A régi vívótermek helyén most alsó tagozatos osztályok találhatók. A bővítést az egyre növekvő gyereklétszám indokolta, fogalmazott a rendfőnök, aki végül hozzátette, az iskolafejlesztés összhangban van a rendalapító azon iránymutatásával, miszerint a diákokat megfelelő, szépen felszerelt környezetben oktassák.

 

Balaicz Zoltán megköszönte az iskolafenntartó elkötelezettségét a városi fejlesztésekkel kapcsolatosan, valamint méltatta a jelenlegi és egykori igazgató, s az iskola dolgozóinak munkáját. A polgármester a város egyházi beruházásaival kapcsolatosan elmondta, jelenleg is zajlik a Szent Család óvoda fejlesztése, a Mindszenty zarándokközpont építése, valamint elkezdődött a kertvárosi templom bővítése.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos az alkotmányt idézte, miszerint Magyarország a keresztény értékekre épít. Zalaegerszegen nemcsak szavak, hanem a tettek beszélnek. A Mindszenty-iskola a keresztény oktatás bölcsője, több ilyenre lenne szükség az országban.

Az új épületszárnyat Stróber László apátplébános és Kürnyek Róbert iskolalelkész áldotta meg. Az ünnepélyes átadást követően a résztvevők a modern termeket, tanórákat is meglátogatták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában