Frissen Zalából

2021.10.04. 06:50

A hétvégén sok élményt kínált az Aranyló Göcsej programsorozata

Öt településen különböző programok, köztük a térség természeti kincseit bemutató bakancsos túrák várták az elmúlt hétvégén azokat, akik a Göcsej turisztikai és kulturális kínálata iránt érdeklődtek.

Gyuricza Ferenc

Az Aranyló Göcsej rendezvényeinek második sorozata zajlott szombaton és vasárnap, s mint az ötletgazda Magai Ágota az egyes programhelyszíneken kihangsúlyozta: ezek a napok – akárcsak a már lezajlott szeptemberi hétvégéjük – nem önálló programok, hanem a Göcseji Dombérozó folytatásának tekintendőek.

A cél közös: a nyár derekán tíz, majd ősszel további négy napban megmutatni a térség értékeit, legyenek azok kulturálisak, szakrálisak, néprajziak vagy éppen gasztronómiaiak, majd ezek által lehetőség szerint minél több látogatót a göcseji településekre csábítani, illetve az idegenforgalmi szezont kinyújtani. Az Aranyló Göcsej legtöbb eseményét ezúttal Nova kínálta. Szombaton este Gyere hozzánk viseletben! címmel három részből álló hagyományőrző programot rendeztek a Göcsej szívének is nevezett községben.

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület viseletvarró tanfolyamának résztvevői göcseji viseletben, jobbról Szalay Cecília
Fotó: Gyuricza Ferenc

Vasárnap ugyaninnen indult útjára az a Kereszt-Út elnevezésű bakancsos túra, amely a szomszédos Mikekarácsonyfát is érintve, 14 különböző célt szolgáló, illetve eltérő korú keresztet útba ejtve zajlott le Merkli Ferenc vasszécsényi plébános lelki vezetésével. A túra a novai Nagyboldogasszony-templomban szentmisével fejeződött be.

- A Zala Megyei Népművészeti Egyesületnek volt egy viseletvarró tanfolyama, amely során a Göcsejben gyűjtött korabeli fényképek alapján varrtunk meg három különböző paraszt-polgári viseletet, és szombaton este ezeket mutattuk be az érdeklődőknek – mondta a novai programok koordinátora, Szalay Cecília önkormányzati képviselő.

- Ezek a viseletek átmenetet képeztek a paraszti és polgári viseletek között. A Göcsej településeit a XX. század elején, első felében ugyanis kisnemesi betelepülők lakták, akik már szakítani akartak a paraszti népviselettel, és a korra jellemző divat felé fordultak. A három bemutatott viseletből a színeseket inkább nyáron hordták, s jellemzően a fiatalabb lányok, ezek pamutvászonból készültek. Az általam varrt fekete ruhát a maga idejében egy középkorú, már gyermekes asszony hordta, legalábbis a fotó alapján ezt feltételezhetjük. Az is elképzelhető, hogy ünnepi viselet volt.

A Kereszt-Út túra résztvevői a novai Nagyboldogasszony-templom előtti, 1922-ben emelt feszületnél Fotó: Gyuricza Ferenc

Szalay Cecília hozzátette: az általa készített viselet bekerült a Plánder Ferenc Helytörténeti Gyűjteménybe, az ünnepélyes elhelyezésében a novai Göcsej Szíve Dalkör működött közre. Az est további részét pedig tánctanítás, majd táncház tette ki. Rácz Petra és Lipusz András ezúttal kalotaszegi táncokat mutatott be az érdeklődőknek. Ez a program – amelyhez a Csádé zenekar adta a zenei kíséretet – szervesen illeszkedett a községben már korábban megtartott táncoktatásokhoz, táncházi eseményekhez, így azok is egyre elmélyültebb ismeretekre tehetnek szert, akik nem tánctanfolyamokon, hanem ehhez hasonló közösségi rendezvényeken szeretnének a néptánccal ismerkedni.

Becsvölgyén szombaton délután két programot tartottak, egyrészt a szüreti mulatságot illesztették be az Aranyló Göcsej rendezvényeinek sorába, mellette a Becsvölgyei Nők Társasága látványaszalást szervezett. A Kocsis Zsuzsa vezetésével zajlott tevékenység során almát és körtét aszalhattak az érdeklődők – a szilva szezonja már lezajlott -, mellette volt bőven kóstolási lehetőség, illetve aszalt gyümölcsből készült ételek receptjeivel is ellátták a jelenlévőket.

A Becsvölgyei Nők Társasága az aszalt gyümölcsökkel. Középen Kocsis Zsuzsa, balról a második Magai Ágota

Nagylengyelben a nyár folyamán megnyitott Kis Göcseji Kincsesház ezúttal szüreti és vadászati kiállítást kínált az érdeklődők számára, a tárlat mindkét nap nyitva tartott. Dobronhegyen, a Kandikó Vendégház és Étteremben a vadételek hétvégéjét rendezték meg. Kustánszegen vasárnap délután hagyományteremtő szándékkal egyházi kóruszenei találkozót tartottak, erről egy későbbi lapszámunkban részletesebben is beszámolunk. Az Aranyló Göcsej hétvégi programjai közt mindezeken túl egy 17 kilométeres túra szerepelt még, utóbbi kiindulópontja Salomvár volt, az útvonala pedig Németfalut, Kustánszeget és Becsvölgyét is érintette.

Ezek is érdekelhetik