Frissen Zalából

2021.10.19. 11:30

A Ganz csapata képviseli Zalát az országos haditornán

Tizenhárom évvel ezelőtt indították útjára, azóta kilencszáz diák mérette meg magát, és a verseny immáron országossá nőtt. Ez a Göcsej Harci Túra, amelynek díj­kiosztóját hétfőn tartották a megyeházán.

Arany Gábor

A győztes csapat tagjai felkészítő tanáraikkal: Varga Csongor (balról), Varga György, Vörös Gábor, Major Zsolt, Farkas Benjamin, Varga Zoltán, Somkereki Patrik

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Arany Gábor

Korszerű, erős magyar honvédség létrehozása a cél, kiválóan kiképzett, elkötelezett katonákkal. Ezt dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke fogalmazta meg köszöntőjében. Nincs biztonság, nincs gazdasági fejlődés az ország erős védelme nélkül. Ezt szolgálja a haderőfejlesztés, a hazafias honvédelmi nevelés, amihez kapcsolódik a katonai pályára irányítás, tette hozzá. Ezt szolgálja a Göcsej Harci Túra, amit a megyei védelmi bizottság ötlete alapján 2008-ban szervezték meg először a középiskolás diákok számára, idézte fel a kormánymegbízott. Mint rámutatott, a verseny népszerűsége azóta is töretlen, eddig 900 zalai diák vett részt benne, a kezdeményezés minden megyében követőkre talált, és mára már országossá vált. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy szeptemberben megindult megyénkben a honvédkadétok ágazati képzése, emelte ki.

A győztes csapat tagjai felkészítő tanáraikkal: Varga Csongor (balról), Varga György, Vörös Gábor, Major Zsolt, Farkas Benjamin, Varga Zoltán, Somkereki Patrik
Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Az idei verseny forgatókönyvét az elmúlt évben bevált tematikához hasonlóan az élethez, azaz a koronavírus-világjárványhoz igazították a szervezők. A feltevés szerint a járványt a Menedéknek nevezett biztonságos helyen átvészelő csapatok a túlélésük érdekében felderítőket indítanak a víz-, élelem-, valamint a lőszerutánpótlás megtalálására. A hely, ahol mindez rendelkezésre áll, a Remény nevet kapta, oda kellett eljutni a tíz állomásból álló pálya teljesítésével. A próbatételek sorában tájfutás, légpuskalövészet, kézigránátdobás, sebesültellátás és -szállítás, fegyveres váltófutás, elméleti kérdések vártak a versenyzőkre.

 

A Göcsej Harci Túrát a zalaegerszegi Ganz Ábrahám Technikum Varga Csongor, Vörös Gábor, Farkas Benjamin és Somkereki Patrik alkotta 1. számú csapata nyerte meg, ők vesznek részt az országos haditornán. A második helyet a nagykanizsai Cserháti Sándor Technikum és Kollégium versenyzői, Novák Lázár, Novák Máté, Baka Kristóf, Molnár András, Suszter Lóránt szerezte meg, a harmadik helyért az elismerést a Ganz- technikum 2. számú csapata – Farkas Filip Márió, Herman Vajk, Ódor Patrik, Szekér Bálint – vette át tegnap.

A dobogós helyezésekért járó díjakat dr. Sifter Rózsa és Pácsonyi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke adta át a versenyzőknek, valamint a felkészítő tanároknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában