Frissen Zalából

2021.09.30. 07:00

Szellőztetőberendezéssel javíthatják a kanizsai Csónakázó-tó vizének oxigénellátottságát

Nagy teljesítményű szellőztetőberendezéssel javíthatják ez­után a Csónakázó-tó vizének oxigénellátottságát a nyári forróságban.

Horváth-Balogh Attila

Szépligeti Ferenc az új eszközökkel

Fotó: Gergely Szilárd

Az új berendezés a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) jóvoltából érkezett a dél-zalai város gyöngyszemének számító tóhoz.

Szépligeti Ferenc az új eszközökkel
Fotó: Gergely Szilárd

– Egy dupla lapátkerekes vízforgatót és – mivel elektromos árammal működik – egy aggregátort kaptunk a Mohosztól, az eszközök értéke meghaladja az egymillió forintot – tájékoztatta lapunkat Szépligeti Ferenc, a szervezet helyi megbízottja. – A szellőztetőberendezésre azért van szükség, mert az idei év nagyon forró és csapadékszegény volt, a hőség és az oxigén-utánpótlás hiánya pedig az ország több állóvize, tava esetében kisebb-nagyobb gondokat, adott esetben halpusztulást okozott. Már a tavasz nagyon melegnek bizonyult, s habár nyilván előre nem lehet tudni, hogyan alakul a következő év időjárása, jobb, ha hasonló helyzetre készülünk fel. Stratégiai fontosságú, hogy ha a problémát észleljük, minél hamarabb beavatkozzunk, ezért a két eszközt itt, a Csónakázó-tónál tároljuk, és szükség esetén azonnal be tudjuk vetni.

Szépligeti Ferenc hozzátette: jövőre a tavaszi időszaktól kezdődően folyamatosan mérik majd a tó vizének oxigénszintjét, s amennyiben szükség lesz rá, hozzálátnak a pótláshoz. Azt is elmondta: az eszköz alkalmas a vízben lévő káros vegyületek – például ammónia, kén – kiszellőztetésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában