Frissen Zalából

2021.09.13. 17:30

Idén először desszertek is versenyeztek a szilvágyi szilvafesztiválon

A megszokott programhoz képest néhány újdonságot is tartalmazott az idei, 15. alkalommal megrendezett Göcseji Szilvafesztivál programja. A szombati rendezvényen most először volt például szilvás desszertek versenye. Mindez a hagyományos főző­verseny és a szilvapálinkák mustrája mellé társult, s rögtön nagy sikere volt, hiszen majd tucatnyian neveztek süteményekkel, tortákkal. A legrangosabb díjat a helyi Lelkes Sándorné gyümölcstortája és a szintén szilvágyi Hochsorner Éva szilvatortája kapta.

Gyuricza Ferenc

– Már tavaly terveztük, hogy részt veszünk a Göcseji Dombérozó programjában, ám mivel az elmaradt, így csak idén tudtunk társulni ehhez a térségi összefogáshoz – magyarázta a polgármester. – De nemcsak a Dombérozóban vettünk részt, hanem annak őszi folytatásában, az Aranyló Göcsejben is, ami a szilvafesztivál számára némi látogatói létszámemelkedést is hozott.

Készülnek a szilvás gombócok. Balról: Horváth Gyuláné, Lelkes Sándorné, Péntek Katalin polgármester és Kovács Jánosné
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A Göcseji Szilvafesztiválnak rendre a főzőverseny az egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért eseménye, ez idén is így volt, 21 csapat nevezett. A zsűri döntése alapján a győztes a helyi Csipet Csapat lett, ők csülkös babot készítettek csipetkével. A második helyre a csatáriak burgundi marha­raguját sorolta a négyfős bíráló grémium, ehhez burgonya­lepényt és szilvás pitét tálaltak még fel, míg a harmadik a felvidéki testvértelepülés, Nagymad csapata által készített csülkös pacal lett. A főzőverseny különdíját a Jókai-bablevest, krumpliprószát és aszalt szilvával töltött, baconnal ízesített sertéstarját készítő lenti Drink Team kapta.

Aki szilvás ételt akart kóstolni, az sem maradt hoppon, a helybéli asszonyok különböző ízesítésű szilvás gombócok garmadáját főzték ki a kultúrház konyhájában.

A Göcseji Szilvafesztivál részeként emlékeztek meg a helyi labdarúgócsapat megalakulása ötvenedik évfordulójáról, illetve a sportegyesület hivatalos bejegyzése 25 éves jubileumáról is. A kettős ünnepen az egykori csapattagok jelentős része is megjelent.

Ugyancsak a program ré­szét képezte a Szilvágyi pincék című fotóalbum bemutatója, amelyet egy Hungarikum-pályázat keretében jelentetett meg a község önkormányzata.

Ezek is érdekelhetik