Frissen Zalából

2021.09.07. 10:00

Gaál Károly Embernek szól című posztumusz kötetét is bemutatták Zalalövőn

A helyi művelődési ház egykori igazgatója, Gaál Károly közelmúltban megjelent Embernek szól című posztumusz kötetét mutatták be pénteken este a Salla Művelődési Központ és Könyvtárban.

Gyuricza Ferenc

A kötetbemutatón a Tarsoly Erdélyi Mezőségért Egyesület, valamint Gaál Károly családjának tagjai adtak műsort

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A 12 verset tartalmazó kiadványról Kiss Gábor, a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója beszélt az érdeklődő közönségnek. A verseskötet kiadója ugyanis a megyei közművelődési intézmény volt, de Kiss Gábornak személyes kapcsolata is volt a néhai népművelővel. Elmondta: a kötet összeállításának és megjelentetésének költségeit a Tarsoly Erdélyi Mezőségért Egyesület közadakozással szerette volna előteremteni, ám a nyomtatást végül a Zalalövőn működő nyomda ingyen vállalta.

A kötetbemutatón a Tarsoly Erdélyi Mezőségért Egyesület, valamint Gaál Károly családjának tagjai adtak műsort
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Gaál Károly zalalövői munkásságáról Herczeg Imre, a város alpolgármestere beszélt. Kiemelte: a néhai népművelő 1972-ben került Zalalövőre, s egészen 1985-ig dolgozott ott. Jól ismerte a vidéket, hiszen módszertanosként fő feladata a legkisebb könyvtárak új kötetekkel való ellátása volt, Irsapusztától Csödéig számos helyen megfordult. Kiemelkedő népművelői munkájának köszönhetően Zalacséb és Vaspör körzetesítésével a zalalövői művelődési ház alközponti szerepet kapott, részben ennek is köszönhetően számos új csoport alakult a településen, köztük az országosan elismert Dömdödöm bábcsoport.

Vasárnap este Lepsénynél még megvolt címmel színjátszó bemutatót láthatott a zalalövői közönség, a leányfalui Ripacsok társulat több kabaréjelenetet tartalmazó összeállítással állt ki a nézők elé. A csoport dr. Redő Ferenc nyugalmazott régész révén jutott el a zalai kisvárosba, a helyi római kori ásatások vezetője maga is tagja a Ripacsok társulatnak, akárcsak felesége, a zalalövői származású Mile Mária. A csoportot 11 éve Bolba Lajos, a közismert néhai karmester indította el, három éve pedig Póka Éva, a Szekér Színház színművész-rendezője irányítása alatt dolgoznak. A tagság tizenegy főből áll, a színjátszók életkora 28-tól 80 évig terjed. Állandó zongoristájuk Oravecz György. Egyelőre a kabaré műfajában érzik magukat otthon, ám a jövőben szeretnének más műfajt is kipróbálni. Jelenleg egy nagyobb volumenű bemutatóra készülnek a száz éve Leányfalun született Kossuth-díjas író-drámaíró-dramaturg, Karinthy Ferenc tiszteletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában