Frissen Zalából

2021.09.15. 06:50

Európa egyik legmodernebb vasúti-közúti terminálját építik meg a zalai megyeszékhelyen

A múlt heti alapkőletétellel elkezdődött a Metrans nagyberuházása, melynek során a német óriásvállalat Európa egyik legmodernebb vasúti-közúti terminálját és logisztikai központját építi meg a zalai megyeszékhelyen. A több mint 30 milliárd forintos fejlesztés közvetlenül 120 új munkahelyet teremt, a kapcsolódó cégekkel együtt pedig akár 500 új állás is létrejöhet a térségben. A létesítmény 2023-ban kezdi meg működését. A fejlesztés Magyarország egyik legjelentősebb magánbefektetése a logisztikai iparágban.

Varga Lívia

Az épülő terminál első, jelképes sínszakaszát Balaicz Zoltán, Vigh László, Szijjártó Péter, Nagy László, Kiss Péter és Angela Titzrath helyezte el az ünnepélyes alapkőletételen Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

A beruházásának köszönhetően Zalaegerszeg nagy jelentőségű logisztikai csomóponttá fejlődhet a jövőben az adriai-tengeri kikötők és az európai piacok között húzódó közlekedési tengelyen, hiszen az adriai korridor kiemelt kereskedelmi útvonallá válik, és ebben Zalaegerszegnek kulcsszerepe lesz.

A német Hamburger Hafen und Logistik (HHLA) cégcsoport részeként működő óriásvállalat Zalaegerszeg területén, a nemzetközi vasúti korridor mellett, a járműipari tesztpálya, az északi ipari park és az épülő Rheinmetall-gyár közelében, az önkormányzattól megvásárolt területen alakítja ki a terminált.

A helyhatóság a beruházáshoz szükséges 20 hektárt 724 millió forintért adta el a vállalatnak, tájékoztatott Balaicz Zoltán polgármester. Kiemelte: a Metrans 15,7 milliárd forint saját forrásból építi meg a létesítményt. A fejlesztést a kormány 4 milliárd forint összegű beruházásösztönzési támogatással segíti. Az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében egymilliárd forint ráfordítással kiépíti a leendő logisztikai park területéig az útkapcsolatot és a közműveket, az állam pedig 14 milliárd forintos projekt keretében megépíti a nemzetközi vasúti korridor gyorsabb és közvetlenebb igénybevétele érdekében a zalaszentiváni deltavágányt.

A Metrans Zalaegerszegre tervezett intermodális konténertermináljának látványterve Illusztráció: Metrans

Így összességében több mint 30 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg. Az építkezés kezdetét jelentő ünnepélyes alapkőletételen részt vett Angela Titzrath, a HHLA részvénytársaság elnöke, Kiss Péter, a Metrans csoport elnök-vezérigazgatója, Nagy László, a Metrans Konténer Kft. ügyvezetője, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Mosóczi László közlekedési államtitkár, Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott és Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója.

Szijjártó Péter az eseményen arról beszélt: a Metrans zalaegerszegi fejlesztése tovább javítja Magyarország beruházásvonzó-képességét. Hozzátette: a vállalat jelenleg heti 550 vonatjáratot közlekedtet Európa vasúti hálózatán, s 2019 óta biztosítja a Magyarország és Kína közötti konténerszállítási kapcsolatot, amely révén a konténerek ma már 12-16 nap alatt bármely magyarországi helyszínről eljutnak a főbb kínai célpontokra.

Az épülő terminál első, jelképes sínszakaszát Balaicz Zoltán, Vigh László, Szijjártó Péter, Nagy László,
Kiss Péter és Angela Titzrath helyezte el az ünnepélyes alapkőletételen Fotó: Katona Tibor

Zalaegerszegen a Metransnak napi 14 vonata halad át, egy éppen az ünnepélyes alapkőletétel idején ment el a beruházás helyszíne mellett. A Metrans a HHLA intermodális, azaz a vasúti és közúti áruszállítást összekapcsoló, szállítmányozással foglalkozó leányvállalata. Vasúti rendszerével és konténertermináljainak hálózatával a cégcsoport tíz európai országban szolgálja ki az áruszállítási igényeket. A vállalat e területen Európa piacvezetői közé tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában