Frissen Zalából

2021.09.30. 17:00

Az akvarellképek a letenyei polgármesteri hivatal falait díszítik

A határ menti település régi házait megörökítő festményeket ajándékozott a városnak Vajdainé Mikó Judit akvarellfestő a közelmúltban.

Horváth-Balogh Attila

Vajdainé Mikó Judit és Farkas Szilárd a képekkel

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Horváth-Balogh Attila

Vajdainé Mikó Judit, a Mura Art Letenyei Festők Körének tagja 1975-ben született a városban, s habár rajzolni, festeni csak az általános iskolában tanult, de a fantáziát megmozgató alkotótevékenységek valamilyen formában mindig jelen voltak az életében.

Foglalkozott kirakatrendezéssel és dekorációk készítésével is. 2004-ben – amikor férjhez ment – költözött Letenye egyedutai részébe. Jó pár évvel később, 2017-ben, amikor egy műtét után lábadozott, eszébe jutott, hogy mindig szeretett rajzolgatni, és ekkor ismét ceruzát ragadott. Grafittal elkészítette önarcképét, amelyet aztán további portrék követtek a családból. 2018 karácsonyára színes rajzeszközöket kért ajándékba magának, s az új évet már ezekkel kezdte el. A hónapok teltek-múltak, és 2019 őszére beleszeretett az akvarellfestészetbe, annak is a realista, a valóságot minél hívebben ábrázoló irányzatába. Alkotásai azóta is általában fotó alapján, a valóságot a saját látásmódja szerint formálva születnek meg. Tavaly és idén számos rangos alkotótelep résztvevője volt.

Vajdainé Mikó Judit és Farkas Szilárd a képekkel
Fotó: Horváth-Balogh Attila / Zalai Hírlap

– 2020 októberében, a magyar festészet napján nyílt meg a letenyei városi könyvtárban „Feketén-fehéren, avagy szí­neset álmodtam” című első önálló kiállításom – idézte fel Vajdainé Mikó Judit. – Idén zaljott az Egyeduta régi búcsúit és hagyományait felelevenítő rendezvény, én pedig helyi alkotóként úgy gondoltam, eljött az idő, hogy egy engem már régóta foglalkoztató témát valóra váltsak.

Fotók, illetve visszaemlékezések alapján hat képen megörökítettem a régi városrészre jellemző, tipikus házakat. Az épületek többsége ma már nem létezik, vagy átalakították őket. Sajnos ahogy az idő múlik, ez az építészeti stílus el fog tűnni. Ezért gondoltam, hogy e képeknek a legjobb helyük a polgármesteri hivatalban lenne, és amikor a rendezvény szerveződött, az egyik megbeszélésen felajánlottam őket a városnak. Mikóné Farkas Ildikó alpolgármester pedig rögtön nyitott volt az ötletre.

Farkas Szilárd polgármester hozzátette: a képek azóta már felkerültek a hivatali épület első emeletének falára azzal a megállapodással együtt, amelyet maga az alkotó készített és díszített egy letenyei hímzésmintával, amelynek az eredetije a 2006-ban elhunyt Keszei Sándornénak, a népművészet mesterének emléket állító helyi gyűjteményben látható.

A polgármester megköszönte az alkotásokat a város nevében, és kifejezte reményét, hogy lesz egyszer olyan helyiségük, ahol a letenyei művészek alkotásait mutathatják be állandó kiállítás keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában