Frissen Zalából

2021.08.30. 15:00

Találkoztak a Diós települések: kilenc település mutatta be hagyományait és értékeit

Ezúttal a Nyugat-Balatonnál találkoztak a Diós települések – határon belülről és túlról. A Kárpáti korzón mindenki megmutatta a „hazait”: a pálinkától a kultúráig.

Péter B. Árpád

Diós települések vezetői a nyugat-balatoni találkozón, balról az első Gál Lajos, Gyenesdiás, a harmadik Kun Marcell, Dióskál polgármestere, középen a vándordióval a vajdasági Újdiós első embere, Fekecs József Fotó: Péter B. Árpád

A gyenesdiási Forrásvíz Természetbarát Egyesület 2007-ben elhatározta, hogy új hagyományt teremtve találkozóra hívja azokat a településeket, amelyek nevében megtalálható a „dió” szó. A civil szervezet és az önkormányzat szándékához először öt község és város: Diósd, Diósgyőr, Dióskál, Diósvisz­ló és Diósjenő csatlakozott.

Később, 2010-ben a találkozót Kárpát-medenceivé bővítették, a Felvidékről Diósförgepatony, a Délvidékről Zentagunaras (Újdiós), Erdélyből Bihardiószeg és a Kárpátaljáról Macsola (amelynek nevében ugyan nincs dió, de Gyenesdiás partnertelepülése) vállalta, hogy évről évre más helyszínen bemutatkozik. Gyenesdiás tavaly következett volna, de a pandémia miatt csak idén rendezhették meg a találkozót.

– Ezzel a rendezvénnyel is erősítjük a magyar–magyar barátságot és együttműködést – fogalmazott Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere. – Mi, diósok szeretnénk hagyományainkat ápolni s megőrizni, a találkozókon pedig megjeleníteni például tájegységeink kultúráját, valamint gasztronómiai különlegességeit: a diós süteményektől egészen a diópálinkáig.

Diós települések vezetői a nyugat-balatoni találkozón, balról az első Gál Lajos, Gyenesdiás, a harmadik Kun Marcell, Dióskál polgármestere, középen a vándordióval a vajdasági Újdiós első embere, Fekecs József Fotó: Péter B. Árpád

Gyenesdiáson ennek jegyében, a települések bemutatkozása után, egymást váltották a művészeti csoportok, a standoknál pedig ki-ki felsorakoztatta értékeit, miközben a bográcsokban és a gulyáságyúban főtt az ebéd s a vacsora a kilenc részt vevő település küldöttségének és az érdeklődő látogatóknak.

A találkozón mintegy 60-féle diós sütit kóstolt és értékelt a zsűri, s mint Gál Lajos hangsúlyozta: a találkozások, beszélgetések által – a diós hagyományok jegyében – tovább erősödött a magyar–magyar barátság, amire nagy szükség van ahhoz, hogy igazi közösség épüljön.

A vándordió – amelyet mindig a következő házigazda őriz – a Vajdaságba, Zentagunarasra gurult tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában