Frissen Zalából

2021.08.28. 07:00

Megkezdődött a zöld civil szervezetek 30. országos találkozója Keszthelyen

Közös felelősségünk, hogy természeti és környezeti ügyekben folyamatos legyen a párbeszéd – hangsúlyozta az agrárminiszter a zöld civil szervezetek 30. országos találkozóján a Georgikon Campuson.

Péter B. Árpád

Nagy István agrárminiszter, Forstner Anna, a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnöke és Nagy Bálint polgármester a megnyitón

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

Nagy István kiemelte: a kormány 2011 óta több mint 300 milliárd forintot fordított levegőminőség-védelmi célokra, emellett megújultak a nagyvárosaink stratégiai zajtérképei, és egy magyar szabadalomnak köszönhetően megkezdődött a mezőgazdasági fóliahulladékok újrahasznosítása is.

Nagy István agrárminiszter, Forstner Anna, a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnöke és Nagy Bálint polgármester a megnyitón
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A tárcavezető beszélt arról is, hogy az Agrárminisztérium minden eddiginél többet, mintegy 38 milliárd forintot fordít természetvédelmi fejlesztésekre. A források kétharmada az élőhelyek helyreállítását szolgálja, aminek eredményeként az utóbbi években több mint 100 ezer hektáron javult a természeti területek állapota. Nagy István hangsúlyozta, kiemelt figyelmet fordítanak a gyerekek élményalapú környezeti nevelésére, valamint a lakossági szemléletformálására is. A Zöld óvoda és az Ökoiskola programban évről évre nő az intézmények száma, már a magyar diákok harmada ilyen intézményben tanul.

A minisztérium pedig a civil szervezetek természetvédelmi munkáját is támogatja, 2018 óta a tárca a LIFE pályázatokhoz évi 400 millió forint többletforrást biztosít, s az Agrárminisztérium eddig összesen több mint 3,4 milliárd forint hazai támogatást nyújtott 45 szervezet 22 környezet- és természetvédelmi LIFE-projektjéhez.

A zöldtalálkozó plenáris részében Laki György, az Éghajlatvédelmi Szövetség alelnöke leszögezte: „védenünk kell a természetet az ember érdekében”, és a radikális éghajlatváltozást tekintve már a 24. órában vagyunk. Dr. Lukács Gábor, a Georgikon Campus főigazgató-helyettese arról számolt be, hogy idén a pótfelvételisekkel együtt majdnem 350 hallgatót vettek fel, ami jelentős bővülés tavalyhoz képest, Nagy Bálint, Keszthely polgármestere és Forstner Anna, a helyi környezetvédő egyesület elnöke pedig arról is szólt, hogy együttműködésükkel eddig elzárt, elhanyagolt zöldterületek újulnak meg a városban, kiemelten figyelve a természetvédelmi szempontokra, értékekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában